Hlavní obsah

Na výkupny kovů ostřeji: Kamery i omezené licence

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo ještě přitvrdit boj proti malým i větším zlodějům kovového odpadu. Bezhotovostní platby za výkup kovů platné od začátku března už přinášejí ovoce, ale jen u toho podle šéfa resortu Richarda Brabce (ANO) nelze zůstat.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V průběhu dalších dvou let by proto měly dopadnout jak na sběrny surovin, tak na pachatele krádeží kovů přísnější podmínky, jejichž výsledkem může být snížení počtu výkupen i omezení trestné činnosti. Představitelé byznysu, který zahrnuje na čtyři tisíce sběren a výkupen, se dalšímu zpřísnění vehementně vzpírají.

„Naším cílem je vytvořit prostor pro slušné podnikatele a současně zvýšit tlak na takové sběrny, které se chovají za hranicí zákona,“ poznamenal pro Právo Brabec. Jako cíl si přitom jeho resort bere razantní snížení kriminality spojené s výkupem kovů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povolení pouze na dobu určitou

Podle plánu Brabcova resortu, který má Právo k dispozici, by např. napříště měly být všechny provozovny vykupující suroviny povinně vybaveny kamerovým systémem a napojeny na elektronickou evidenci tržeb, kterou chystá Babišovo ministerstvo financí.

Zpřísnit by se mělo také udělování licencí výkupnám, a to na dobu určitou, a omezit se má také provozní doba. V případě zlodějů kovů by např. měly soudy trestat tyto pachatele v tzv. zkráceném řízení. Zvýšit by se měly také kontroly personálně posílené České obchodní inspekce a České inspekce životního prostředí.

Jako argument ministerstvo poukazuje na statistiky. Předloni policie zaznamenala 11 786 krádeží kovových materiálů se škodou za 509 miliónů korun, přičemž šlo o trestné činy, a nikoliv přestupky, jichž je několikanásobně víc.

Pokud by k číslům byly připočteny i přestupky a nenahlášené škody, částka by podle ministerstva nejspíš přesáhla jednu miliardu. Na železnicích dosáhly předloni škody 29 miliónů korun.

Jenže seznam chystaných zákonných i podzákonných změn, který má v příštích týdnech projednat vláda, už nyní naráží na tuhý odpor zejména Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin, jehož představitelé viní ministerstvo životního prostředí z neznalosti věci a ze snahy likvidovat jejich byznys.

Výkupny se bouří

„Ti, co toto navrhují, opravdu vědí, o čem mluví? Co když chybí elektřina nebo výkupčí tento úkon už nezvládne,“ napsali ministerstvu v reakci na chystané zavádění elektronické evidence tržeb.

Nelíbí se jim ani zvažované kamerové systémy a případné povinné oddělení surovin vykoupených od fyzických osob a firem. A ani udělování licencí na dobu určitou. Podle nich by minimální doba měla být patnáct let, a to proto, aby se majitelům vrátily vložené investice.

„Co se slibuje od vyšší četnosti kontrol? Copak nikomu nedochází, že šedá ekonomika s kovy se neodehrává ve výkupnách? To je to tak složité pochopit?“ zlobí se zástupci sběren.

„Je jasné, že si kapři nebudou chtít vypustit rybník,“ reagoval pro Právo Brabec s tím, že jeho resort při přípravě dokumentu pro vládu s nesouhlasem počítal.

„Že někde chybí elektřina? Pak je otázka, jestli by taková sběrna měla fungovat,“ dodal ministr v narážce na fakt, že v Česku působí čtyři tisíce sběren a výkupen, některé třeba v garážích.

Brabec nicméně připustil, že ne vše, co jeho úřad navrhuje, bude průchodné. Za svůj úřad ale považuje za nepřekročitelné jak zpřísnění licenčních podmínek, tak zavedení elektronické evidence tržeb a kamerových systémů. „O to určitě budeme bojovat,“ podotkl.

Někde pokles až o 80 procent

Dodal, že už dnes mají mnohé sběrny kamerové systémy, a to ve vlastním zájmu.

Ministerstvo ale nevylučuje, že kvůli zpřísnění podmínek může dojít ke snížení cen za vykupované kovy kvůli zvýšeným nákladům provozovatelů, a lidé proto budou demotivováni zbavovat se kovového odpadu tímto způsobem.

Ministerstvo ve snaze zpřísnit podmínky, a omezit tím krádeže ženou kupředu první zkušenosti se zavedením bezhotovostních plateb. „Letošní březen oproti loňskému znamenal snížení trestné činnosti z pohledu výkupu kovů o šedesát procent,“ prohlásil ministr.

I tak ale chce zpřesnit dané nařízení, podle něhož by bylo možné platby posílat nejen na účet, ale využít k nim také poštovní poukázky.

Zatím ale prý nemá informace o tom, že by některé sběrny musely kvůli bezhotovostním platbám zavřít, byť některé hlásí pokles výkupu až o osmdesát procent.

„Jedná se jen o dílčí řešení závažného celospolečenského problému, který se týká hlavně oblastí s vyšší koncentrací nízkopříjmových obyvatel závislých na sociálních dávkách,“ napsali úředníci Brabcova ministerstva v dokumentu pro vládu o povinném bezhotovostním placení.

„Bohužel ani toto řešení nebude samo o sobě stoprocentně úspěšné a nezabrání nelegálnímu výkupu a krádežím kovů. Je to jen první krok komplikující kriminální činnost v oblasti výkupu kovů,“ uvedli úředníci.

Resort přitom zvažoval, že by úplně znemožnil výkup kovů od občanů a ponechal by ho jen firmám. Tuto variantu ale označil za nereálnou třeba kvůli úniku cenných druhotných surovin do zahraničí, růstu černých skládek, nelegálních firem a ztížení jejich kontroly.

Reklama

Výběr článků

Načítám