Hlavní obsah

Soudci 114 847, žalobci 101 151 Kč. To jsou letošní průměrné platy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Letošní průměrný hrubý měsíční plat soudce byl k 1. dubnu 114 847 korun a státního zástupce 101 151 korun. Tyto částky uvedlo ministerstvo spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ve své středeční žádosti vládě, aby navýšila prostředky na doplatky pracovníkům justice v tomto roce. V Česku působí zhruba 3000 soudců a téměř 1200 žalobců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Platy soudců obecných soudů (okresní, krajský a vrchní) s náhradou se pohybují podle zařazení a délky praxe od 70 900 do 143 600 korun.

Průměrný hrubý plat v zemi dosáhl koncem loňského roku podle Českého statistického úřadu 27 200 korun. Členové vlády a parlamentu berou i s daněnými paušálními náhradami od 93 tisíc až po 185 tisíc hrubého měsíčně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda pošle miliardu na dorovnání

Vláda ve středu uvolnila téměř miliardu – 910 miliónů Kč – na dorovnání platů v justici za tři roky zpátky, kdy byl plat soudcům a žalobcům počítán z nesprávné platové základy, a na zvýšení platů pro letošní rok.

Dalších 650 miliónů musí přidat ministerstvo spravedlnosti ze svého rozpočtu. Více než polovinu této částky si vypůjčí z peněz určených na nový justiční palác v Ústí nad Labem.

Stát vyplatí letos pracovníkům justice na nápravu chyby ve výši platové základny a na dorovnání platu celkově 1,56 miliardy. K této částce dospěl Pelikánův úřad po sečtení požadavků 109 soudů a státních zastupitelství.

Vyšší platy již vláda soudcům a žalobcům vyplácí. Hlavní část dluhu stát soudcům a žalobcům pošle nejpozději v červnu.

Zvýšený plat je počítán z nové platové základny, která je u soudců od letoška 75 753 Kč, což je oproti loňsku vyšší o 4731 korun. U žalobců dosáhla základna 68 177 Kč, což je zvýšení o 4258 korun. Platy se ze základny vypočítávají pomocí koeficientů, které rostou od 0,88 u začínajícího soudce okresního soudu až po 1,84 u soudce vrchního soudu s třicetiletou praxí.

Peníze jen těm, kteří podepsali

Dorovnání se ale bude týkat pouze těch pracovníků justice, kteří podepsali se státem tzv. dohodu o narovnání, která jim zajišťuje doplacení za roky 2012 až 2014. Ti, kteří podepsali, se ale zároveň vzdali peněz, o něž přišli tím, že jim politici nepřiznávali trojnásobek platové základny, jež byla uvedena v zákoně, ale snížili ji na 2,75násobek.

Stát tuto dohodu navrhl, protože jinak by musel vyplatit o téměř čtyři miliardy korun víc.

Jak uvedl Pelikán, na dohodu již přistoupilo více než 90 procent soudců a žalobců a jejich počet stále roste. Podle informací Práva nejvíce rebelů, kteří nepodepsali, je v Ústeckém kraji a v Praze.

Rebelové ještě čekají na Ústavní soud (ÚS). Na ten se obrátil Petr Jirsa, předseda okresního soudu, jehož členka kauzu soudcovských platů rozpoutala. Uspěla u Nejvyššího soudu (NS) s žalobou, aby jí stát zpětně doplatil část platu až do roku 2011. Jirsa chce svou žalobou docílit toho, aby jednou provždy bylo v otázce soudcovských platů jasno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám