Hlavní obsah

Vládní agentura pro začleňování začne v pondělí stávkovat

– Praha • Aktualizováno

Někteří pracovníci vládní agentury pro sociální začleňování vstoupí v pondělí do stávky. Stávkovat bude 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků. Pro svou instituci, která spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), žádají nezávislost a samostatnost. Ve čtvrtek o tom informoval místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR Petr Čáp.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

O stávce měli pracovníci agentury rozhodnout v pondělí. Jejich rozhodnutí uspíšilo čtvrteční jednání s Dienstbierem, které nepřineslo výsledek. Chtějí jednat také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

"V pondělí zahájíme stávku. Je to poslední apel. Obáváme se, že odejde celé vedení a agentura na nynějších principech končí. Jde nám o transparentnost, autonomii a kontinuitu," uvedl Čáp.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů úřadu vlády, je v Dienstbierově gesci. Spor mezi ní a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů.

Chtějí jednat se Sobotkou

Dienstbier protestujícím v týdnu vzkázal, že pokud se jim nelíbí jejich nadřízení, mohou změnit práci. Nebudou si vybírat své povinnosti ani to, pod kým budou pracovat. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Protestují pracovníci by rádi vyvolali jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Předseda vlády Dienstbiera ale před pár dny podpořil. Řekl, že odbory mají právo protestovat a usilovat o co nejlepší pracovní podmínky, personální rozhodování členů vlády či vysokých úředníků ale nahrazovat nemůžou.

Premiér také uvedl, že si nemyslí, že by vyčlenění agentury z úřadu vlády a její autonomie byly nutné k efektivnímu fungování a pomoci potřebným.

Reklama

Výběr článků

Načítám