Hlavní obsah

Exsenátor Novák je z vězení venku, pomohla mu přímluva motorkářů

• Aktualizováno
Právo, ape

Z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku byl ve čtvrtek odpoledne propuštěn bývalý senátor a exstarosta Chomutova za ODS Alexandr Novák. Ten si odpykával čtyřletý trest vězení za přijetí úplatku ve výši více než 40 miliónů korun. Na svobodu se dostal po dvou letech, o propuštění rozhodl soud přímo ve všehrdské věznici. Pomohla i přímluva motorkářského klubu z Mostu, který se zaručil za Novákovu nápravu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

„Mohu potvrdit, že byl ve čtvrtek odpoledne propuštěn. Bylo to na základě rozhodnutí chomutovského soudu,“ řekla v pátek Právu mluvčí věznice ve Všehrdech na Chomutovsku Bronislava Vetešníková. Novák má stanovenu zkušební dobu na čtyři roky.

Novák usiloval o podmínečné propuštění již od loňska. Okresní i krajský soud všechny žádosti ale nakonec zamítly. Naposledy to soud odmítl na konci dubna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nyní byl podle chomutovského deníku propuštěn na základě žádosti mosteckého občanského sdružení Gryphons. Jde o motorkářský klub pořádající srazy a další akce pro veřejnost. Novák je fanouškem aut a motorek a podle listu motorkářům v minulosti pomohl, když zajistil některé veteránské stroje pro výstavu.

Případ se vlekl roky

Novák před dvěma lety na jaře nastoupil do věznice v Teplicích. Později ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadiónu, kde Novák v rámci trestu jako odsouzený pracoval, byl nalezen počítač a mobilní telefon. Po vyšetřování se ukázalo, že s tím Novák neměl nic společného. Přesto putoval do věznice v Litoměřicích a po žádosti byl přeřazen do mírnějšího typu věznice, právě do Všehrd.

Novákův případ se datuje do roku 1999, kdy byl starostou Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 miliónů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování poslala 2,27 miliónu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, ale na rakouském soukromém účtu Novákových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám