Hlavní obsah

Úředníci si nebudou vybírat, pod kým chtějí pracovat, vzkázal agentuře Dienstbier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ostře zareagoval na stávkovou pohotovost, kterou minulý týden vyhlásili zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování. Na úterním setkání s novináři jim Dienstbier vzkázal, že se nenechá zatlačit do kouta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Členové agentury chtějí stávkovat kvůli odvolání ředitele odboru pro sociální začleňování Martina Šimáčka, ke kterému došlo v polovině dubna.

„Úředníci si nebudou vybírat své povinnosti, ani organizační strukturu, ani to, pod kým své povinnosti budou vykonávat, to je úplně absurdní. Zaměstnanci se budou muset rozhodnout, zdali budou plnit své povinnosti, které vyplývají z toho, že jsou úředníky na Úřadu vlády, nebo odejít,“ řekl Dienstbier. Vzkázal jim, aby se rozhodli pokud možno hned.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr zdůraznil, že jiné personální změny, než bylo odvolání Šimáčka, nezamýšlel. „Rád bych, aby co nejvíc zaměstnanců zůstalo, ale nikdo není nenahraditelný. Řekl jsem, že můžou všichni zůstat a pokračovat, ale pokud nebudou akceptovat, co jim bylo uloženo, dojde k dalším změnám,“ vzkázal nekompromisně.

Ministr zbavil Šimáčka funkce 16. dubna. Zdůvodnil to porušením pravidel zakázky a Šimáčkovou neochotou diskutovat o reorganizaci agentury. Zmínil ale i to, že Šimáček jako vládní úředník podnikal kroky proti přijetí části vládního návrhu školského zákona či usiloval o vyloučení jednoho ze zastupitelů ČSSD z rady projektu proti nenávisti. [celá zpráva]

Podle prohlášení pracovníků agentury právě tyto důvody posilují jejich obavy, „že bude pokračovat politizace agentury". To by jí prý bránilo plnit úkoly v projektech, které mají zlepšit situaci ve městech a obcích s ghetty.

Šimáčkovo odvolání je definitivní

„Lidé z agentury mají pocit, že agentura je jejich, že si ji vybudovali a že jim do toho nikdo nesmí zasahovat. Oni si nic nevybudovali, jsou to úředníci Úřadu vlády,“ dodal Dienstbier. Rovněž zopakoval, že Šimáčkovo odvolání je definitivní a bude vybrán nový ředitel. Na něj je už vypsaný tendr, zájemci se mohou hlásit do 14. května.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Odvolaný ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

Dienstbier zároveň uvedl, že neplánuje organizační změny, které byly též důvodem nespokojenosti zaměstnanců odboru. Ti mluvili o rozdělení agentury na dvě části. „V tuto chvíli se nebude měnit organizační struktura. O rozdělení agentury navíc ani nešlo,“ uvedl Dienstbier

Konflikt mezi jeho resortem a agenturou začal podle něj ve chvíli, kdy zadal agentuře monitoring dopadu strategie romské integrace v sociálně vyloučených oblastech. Ten podle něj vyžaduje Evropská komise, aby ČR mohla čerpat dotace z několika operačních programů.

„Jediný nástroj v terénu, který mám, je agentura pro sociální začleňování. Pro mě je zcela legitimní jim tento úkol uložit, jinak by se nemohly čerpat dva ze tří operačních programů. To by bylo na složení funkce,“ řekl Dienstbier.

Některým zaměstnancům odboru se totiž nezdálo, že by agentura měla jít výrazně etnicko-emancipačním směrem. „Naše programy nemají pomáhat jen Romům, ale všem sociálně vyloučeným. Ale na druhou stranu nemůžeme zastírat, že osmdesát až devadesát procent sociálně vyloučených jsou Romové. Etnické faktory jim ztěžují vymanit se ze své situace mnohem více, než těm, kteří tento etnický rozměr nemají, vzhledem k atmosféře ve společnosti,“ uvedl Dienstbier.

Mediální kampaň

Podle zákulisních informací je jeden z kandidátů člen ČSSD Rom David Beňák, stávkující zaměstnanci si dokonce stěžují, že výběrové řízení je mu šité na míru. „U pana Beňáka jsme si uměli představit, že by tu funkci mohl převzít. Ale nebudu mluvit za pana Beňáka, jestli se chce přihlásit,“ řekl Dienstbier. Ten se Beňáka zastal, protože podle něj vůči němu vedou zaměstnanci agentury kampaň.

„Útoky na pana Beňáka jsou velmi sprosté, velmi hrubé. Martin Šimáček o něm jednou řekl, že je odborník, a teď do něj veřejně kopou,“ poznamenal Dienstbier.

Ten obvinil pracovníky agentury, že mediální kampaň vedou i proti jeho osobě. „Mluvilo se například o takzvaně spontánních reakcích starostů, kteří se za pana Šimáčka postavili. Starosty ale zajímá spíš to, aby fungoval koordinační přístup, který jim do obcí přinese stamilióny,“ řekl Dienstbier.

Novinářům ukázal dopisy od čtyř starostů měst a obcí, kteří vyjádřili Šimáčkovi písemně podporu. Dopisy obsahovaly z drtivé většiny stejné formulace. „Tady vidíte tu spontaneitu,“ komentoval to Dienstbier.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám