Hlavní obsah

Kmoníček představuje to nejlepší z diplomacie v těžkých časech, ocenil Schapiro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček představuje podle amerického velvyslance Andrewa Schapira „to nejlepší, o čem je diplomacie v těžkých časech”. Schapiro to uvedl ve čtvrtek u příležitosti předání více než 2,5 miliónu korun coby výtěžku tradičního vánočního bazaru 28 neziskovým organizacím. Předání proběhlo v rezidenci amerického velvyslance. Kmoníček se čtvrteční akce rovněž zúčastnil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Článek

Americký ambasador tím zjevně narážel na snahu Kmoníčka urovnat roztržku po Zemanově výroku, že Schapiro má dveře na Pražský hrad zavřené poté, co se velvyslanec pozastavil nad účastí českého prezidenta na květnových oslavách konce druhé světové války v Rusku. [celá zpráva]

„Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," uvedl v rozhovoru pro server Parlamentní listy Zeman, aby později doplnil, že Schapiro porušil diplomatický protokol a Vídeňskou úmluvu, jež velvyslancům zapovídá vměšování do vnitřních záležitostí hostitelského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poté, co se na Zemana snesla vlna kritiky, že reagoval přehnaně, a za Schapira se postavila americká diplomacie, vysvětloval Kmoníček slova prezidenta tak, že Zeman měl na mysli jen jednu konkrétní schůzku.

Zeman se v Rusku nakonec nezúčastní kritizované vojenské přehlídky, ale pouze pietního aktu za padlé vojáky.

Máme přátelské vztahy, reagoval Kmoníček

„S panem velvyslancem jsme měli a nadále máme přátelské a osobní vztahy," řekl ke slovům amerického diplomata Kmoníček na dotaz, zda vyjádření velvyslance znamená definitivní urovnání pře mezi Hradem a americkou ambasádou.

Zkušený český diplomat, který by se podle médií měl stát příštím velvyslancem v USA, se sám ve svém krátkém proslovu o roztržce mezi Zemanem a Schapirem vůbec nezmínil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Asociace partnerů diplomatického sboru (DSA) z výtěžku vánočního bazaru podpořila různé organizace, které se věnují znevýhodněným.

Peníze letos putují na projekty hospicové a terapeutické péče, centra pro mladé i seniory, chráněné bydlení pro týrané ženy nebo dílny pro postižené děti. Každá z podpořených organizací dostala příspěvek ve výši od 32 000 do 185 000 korun.

DSA působí v Česku od roku 1997. Její členové pořádají vždy před Vánocemi festival, kde si návštěvníci mohou koupit nevšední dárky z různých koutů světa. Výtěžek z této akce putuje na charitativní projekty. Od roku 2000 asociace takto rozdělila už více než 61 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám