Hlavní obsah

Zeman: V Peroutkových písemnostech jsme zjistili daleko horší věci

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček objevil při prohledávání písemností Ferdinanda Peroutky mnohem horší vyjádření, než prezident citoval na pražském fóru k holokaustu na konci ledna. Uvedl to na setkání s občany Mariánských Lázní v sále hotelu Continental na dotaz jednoho z místních občanů, který se ptal, kdy svá tvrzení o Peroutkovi doloží nebo se veřejnosti omluví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Netrpělivě čekám, až mnou citovaný článek můj mluvčí Ovčáček objeví. Problém je v tom, že jej hledá ve svém volném čase, což je při jeho pracovním vytížení problém,“ uvedl Zeman.

„Nicméně prozkoumává Peroutkovy písemnosti od roku 1939, v kterých zjistil daleko horší věci, než o kterých jsem já hovořil, tedy o článku, který jsem viděl na vlastní oči,“ pokračoval Zeman.

„Při prohledávání písemností jsme například našli článek z dubna 1939, tedy měsíc po okupaci Německem, v kterém označuje Hitlera za největšího z Němců. V únoru 1939 píše – nevěřte emigraci, nevěřte, že nám Moskva pomůže, nevěřte, že se Beneš vrátí. V článku napsaném po 15. březnu 1939 píše, že výnos vůdce o protektorátu je naší novou ústavou,“ popisoval Zeman.

Poté zopakoval, že když Ovčáček nenajde článek citovaný na konferenci o holokaustu, tak se omluví. „Věřím, že ho najde, protože jsem ho viděl,“ dodal Zeman.

Ovčáček v pondělí na Twitteru uvedl, že příští týden „začneme postupně zveřejňovat kontroverzní články F. Peroutky z druhé republiky a počátku protektorátu".

Foto: Ilse Krausová, ČTK

Ferdinand Peroutka

Podle sdružení nelze článek dohledat

Na pražském fóru k holokaustu hovořil Zeman na konci ledna o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ,Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," pronesl tehdy Zeman.

Kvůli tomu se na něj snesla kritika. Historik a publicista Petr Zídek a později i Sdružení Ferdinanda Peroutky tehdy upozornili, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To později potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský, který revui Přítomnost v současnosti vydává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám