Hlavní obsah

Blanka má další datum zahájení zkušebního provozu, tentokrát 15. září

Praha

Pražský tunel Blanka by mohl být uveden do zkušebního provozu letos 15. září. Jde o předběžný termín, na němž se ve středu v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Datum sdělil ČTK mluvčí Inženýringu dopravních staveb (IDS) Pavel Kočiš a potvrdily to dva na sobě nezávislé zdroje.

Otevření tunelu se už několikrát odkládalo. Naposledy jej město plánovalo na jaro letošního roku, což ale znemožnily problémy s kabely poničenými vodou. Stavba tunelu vyjde Prahu na asi 37 miliard korun.

Možná dokonce už 20. srpna

Termín otevření by se podle IDS, která je dozorem stavby, mohl ještě zkrátit. "Na žádost náměstka primátora Petra Dolínka přislíbil generální ředitel IDS Bohumil Kvasnička , že udělá vše pro to, aby se tunelový komplex Blanka mohl uvést do zkušebního provozu již 20. srpna," sdělil Kočiš.

Datum zprovoznění je zatím domluveno jako předběžné, podle Kočiše bude například záležet na tom, jak rychle se podaří provést zkoušky nových kabelů nebo jak rychle se podaří dílo tzv. komisionálně předat.

Nejdříve otevřít, pak řešit placení 

Kdo zaplatí výměnu poničených kabelů, se budou strany domlouvat až po otevření tunelu – náklady na výměnu se budou řešit na základě původní smlouvy, sporné částky arbitráží.

Vedení Prahy a firma ČKD Praha DIZ podepsaly po několika týdnech neshod v pátek memorandum kvůli výměně poničených kabelů. K memorandu se dnes podle Kočiše připojily také firmy Metrostav a IDS.

Čekání na Blanku

26. září 2006 - Vítězem tendru na stavbu Blanky se stal Metrostav.  Práce měly být hotové v roce 2011.

Listopad 2009 - Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012.

18. dubna 2014 - Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu. Metrostav měl stavbu dokončit do pěti měsíců, tedy do konce září 2014.

30. září 2014 - Náměstek primátora Jiří Nouza oznámil, že Blanka se otevře 2. prosince 2014.

Listopad 2014 - Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová v listopadu mluvila o otevření Blanky v březnu 2015. Podle Metrostavu se vždy počítalo s dubnem 2015.

26. února 2015 - Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil odložení zprovoznění tunelu. Musí se totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení.

8. dubna 2015 - Tunel by mohl být uveden do zkušebního provozu 15. září 2015. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

30. července 2015 -  Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil otevření tunelového komplexu 20. září 2015.

Zdroj: ČTK

Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit již před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám