Hlavní obsah

V Lukavci se na Boží hod opět rajtovalo kolem osení

Právo, Denisa Telaříková
Fulnek

Vítězství Ježíše Krista nad smrtí oslavili v neděli na Boží hod velikonoční lidé v Lukavci, což je místní část Fulneku. Na tradiční Jízdu kolem osení hodinu po poledni vyrazilo dvaadvacet jezdců v černých oblecích na opentlených koních. Podle dostupných historických pramenů se zde rajtuje kolem osení více než 390 let, minimálně od pobělohorské doby.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jízda v Lukavci

Článek

V čele průvodu jel opět Krojcfotr s křížem, přinášející zvěst o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tentokrát bylo jezdců o dva méně než například předloni. Vše totiž závisí na tom, kolik koní se organizátorům akce podaří vypůjčit.

„Pro nás je Boží hod nejvýznamnějším dnem roku. V Lukavci v tento den vyráží jezdci kolem osení nepřetržitě už od středověku. Jen jednou se jízda nekonala, a to kvůli tomu, že napadlo tři čtvrtě metru sněhu,“ svěřil se Právu před jízdou Václav David, který jezdí kolem osení již od svých 17 let. Vyzkoušel si také jet v čele průvodu jako Krojcfotr.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jízda v Lukavci

Dodal, že v Lukavci se kdysi jezdily tyto jízdy dvě. „Ráno vyrazili ženatí muži a odpoledne do sedel vyskočili svobodní. Teď už to ale děláme dohromady. Ženatí jezdci jsou označení barevnými pentlemi, svobodní pak bílými,“ vysvětlil David.

Jezdci vždy vyrazí od místní hasičárny ke kostelu, kde se projedou přes hřbitov kolem kostela a pak vyrazí dál do polí, aby zajistili obci dobrou úrodu. Jezdci při jízdě zpívají píseň z 15. století nazvanou Vstal z mrtvých.

„Jezdilo se i v jiných městech. Je to původní německá tradice. Okolní německá města ale byla po válce vysídlena a na jízdu se zapomnělo. Dnes se jezdí už jen v Lukavci, který byl přitom vždy český,“ řekl David. Podobnou tradici udržují podle něj už jen Lužičtí Srbové v Německu.

Věřící kříž, který vezl Krojcfotr v čele průvodu, uctívali polibkem, ostatní lidé se mu pak klaněli. Kromě malé vesničky v Moravskoslezském kraji tuto středověkou tradici nikde jinde v České republice lidé neudržují. Ve světě se kolem osení jezdí jen v několika obcích kolem německého Budišína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám