Hlavní obsah

Průjezd amerického konvoje nevadí drtivé většině Čechů

Průjezd amerického vojenského konvoje přes Českou republiku nevadí čtyřem z pěti Čechů. V průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi (ČT) se takto vyjádřilo 82 procent lidí. S přejezdem kolony naopak nesouhlasí 17 procent dotázaných. O chystané akci ví 91 lidí ze sta a víc než dvě třetiny se domnívají, že průjezd konvoje je výrazem spojenectví s NATO. Výsledky průzkumu ve středu zveřejnila ČT.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Muž s americkou vlajkou vítá armádu na náměstí v polském Bialystoku.

Článek

O událost se podle průzkumu nezajímá pouze jedno procento lidí. Největší podíl těch, kterým průjezd vadí, je mezi voliči KSČM – 32 procent –, uvedla ČT.

Spojenectví České republiky se Severoatlantickou aliancí vyjadřuje konvoj pro 69 procent lidí. Pro zhruba pětinu je pak průjezd vojenské kolony výrazem agrese NATO vůči Rusku. Takto konvoj vnímají častěji ženy, lidé vyššího věku a také bez vysokoškolského vzdělání.

Za zbytečný rozruch považuje veřejnou diskusi o průjezdu konvoje téměř 60 procent dotázaných. Naopak 39 procent Čechů je za debatu rádo. Průzkumu se počátkem týdne zúčastnila víc než tisícovka lidí.

Kolona projede Českem ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu mezi nedělí a úterkem. Nyní se přesouvá Polskem. Odpůrci konvoje v Česku v sobotu na pražském Václavském náměstí pořádají demonstraci proti přítomnosti vojsk USA v ČR. Příznivci průjezdu kolony plánují třeba uvítání vojáků na hraničních přechodech.

Anketa

Vadí vám průjezd amerického konvoje Českou republikou?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 12071 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám