Hlavní obsah

Do babyboxu v Ústí nad Orlicí někdo odložil chlapce, pojmenovali ho Dionýz

– Ústí nad Orlicí

Do babyboxu v Ústí nad Orlicí ve středu kolem druhé hodiny někdo odložil čerstvě narozeného chlapce, oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Letos je to sedmé dítě odložené do babyboxu a celkem už 119.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

„Orlickoústecký klučík mě na minutku trochu zneklidněl. Ze špinavé bundy, ve které byl zabalený, totiž nebylo vidět vůbec nic,” uvedl Hess.

„Druhé děťátko odložené do babyboxu v Orlickoústecké nemocnici si jako výbavičku přineslo ještě ručník a tkaničku do bot, kterou mělo zavázaný pupečník. Jinak bylo nahé,” doplnil.

Chlapec byl pojmenován po primáři porodnického oddělení nemocnice Dionýzu Zakálovi.

Prvním dítětem odloženém v tamním babyboxu byla holčička Lucie. Dohromady bylo v českých a moravských babyboxech, který vzniklo za deset let 64, odloženo 48 chlapců a 71 dívek.

Babybox dítě ochrání

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál daného zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Kdyby žena v Ústí odložila dítě zabalené jen v bundě někde venku, hrozilo by chlapci podchlazení. Přízemní teploty klesly ráno pod bod mrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám