Hlavní obsah

Padlí vojáci nemohou za Putina, řekl Sobotka k Zemanově cestě do Moskvy

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s cestou prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, kde se hlava státu zúčastní slavnosti k uctění 70. výročí konce druhé světové války. Sobotka nechce tuto cestu problematizovat, jak to činí někteří kritici. Má za to, že sovětští vojáci, kteří padli při osvobozování tehdejšího Československa, nemohou za současnou politiku ruského prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Já jako premiér, ani jako vláda nebudeme problematizovat účast prezidenta republiky při této konkrétní slavnostní příležitosti v Moskvě, kde se bude připomínat konec druhé světové války. Mimo jiné také proto, že velká část tehdejšího Československa byla osvobozena vojáky tehdejší sovětské armády,“ řekl Sobotka novinářům poté, co se na Pražském hradě sešel s prezidentem Milošem Zemanem.

„Více než 100 tisíc ruských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa, nemůže za současnou politiku prezidenta Putina. Účast pana prezidenta v Moskvě při oslavě výročí konce druhé světové války nemění nic na naší politice, kterou zastáváme vůči krizi na Ukrajině,“ vzkázal kritikům Zemanovy cesty do Moskvy.

Například poslankyně ODS Miroslava Němcová v minulých dnech uvedla, že by vláda neměla Zemanovi na tuto cestu poskytnout peníze. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ve středu řekl, že takovýmito výroky nahrává Němcová a další kritici proruské propagandě.

Po Sobotkově schůzce s prezidentem následovalo setkání majitelů klíčů od Korunovační komory. Sobotka novináře informoval, že se shodli, že příští rok na počest sedmistého výročí narození Karla IV. vystaví korunovační klenoty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám