Hlavní obsah

Česko se aktivně zapojí do amerických cvičení, počítá Stropnický

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se ve čtvrtek podobně jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil k zapojení ČR do amerického programu Atlantic Resolve. USA předpokládají „zesílení intenzity americké účasti” na starém kontinentu. Ministr zdůraznil, že zapojení do programu neznamená trvalou přítomnost amerických vojáků na českém území.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Větší americká aktivita v Evropě a další mnohonárodní cvičení jsou součástí opatření přijatých vloni na summitu NATO ve Walesu. My tuto iniciativu vítáme a společných cvičení se dle našich možností budeme aktivně účastnit,“ uvedl Stropnický v reakci na středeční informace serveru Defense News, podle nichž USA hodlají rozšířit přítomnost svých vojsk ve střední a východní Evropě. [celá zpráva]

Atlantic Resolve je dlouhodobým programem amerických ozbrojených sil v Evropě, na nějž americký Kongres uvolnil miliardu dolarů.

Společný výcvik příslušníků české armády s jednotkami jiných aliančních států standardně probíhá již od devadesátých let. „Po vypuknutí ukrajinské krize pouze zintenzívnil,“ zdůraznil resort.

Letos se bude jednat například o cvičení ALLIED SPIRIT (Německo), BALTIC EYE (Pobaltí), COMMON CHALLENGE (Polsko), TRIDENT JUNCTURE (Španělsko, Portugalsko, Itálie). Čeští letečtí návodčí budou s Američany bilaterálně trénovat v Náměšti nad Oslavou v rámci cvičení AGOS.

Reklama

Výběr článků

Načítám