Hlavní obsah

ČSSD dotahuje ANO, komunisté mají stejně jako TOP 09

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracii se daří stahovat náskok, který před ní má Babišovo hnutí ANO. To by podle průzkumu Trendy Česka, který pro Českou televizi připravila společnost TNS Aisa, nyní volby vyhrálo. Podle v neděli zveřejněného šetření ale ztrácí, kdežto druhá soc. dem. posiluje.

Foto: ti, Právo

Průzkum Trendy Česka, který pro Českou televizi připravila společnost TNS Aisa.

Článek

ANO by volilo 29 procent lidí, a ve Sněmovně by podle přepočtu Práva dosáhlo na rovných sedmdesát křesel. Oproti minulému měsíci ale Babišovo hnutí oslabilo o jeden a půl procentního bodu.

ČSSD naopak získala tři a půl procentního bodu navíc: měla by 22,5 procent a 54 poslanců. Na oslabování hnutí ANO a naopak posilování ČSSD poukázal i nedávný průzkum agentury CVVM, který přisoudil babišovcům 30 procent a soc. dem. 27,5 procenta. [celá zpráva]

Na třetí příčce jsou podle Trendů Česka TOP 09 a KSČM, které mají obě shodně 10,5 procent a obě by do parlamentu přivedly 23 poslanců. Obě strany od minulého měsíce mírně posílily, více však komunisté.

Naopak mírně oslabila ODS, která by nyní dosáhla na svůj výsledek z posledních sněmovních voleb (7,5 procenta). Ve Sněmovně by měla čtrnáct křesel.

Do dolní komory by se dostali ještě lidovci se šesti procenty a deseti poslanci. Úsvit balancuje na pětiprocentní hranici: podle přepočtu Práva by v rámci statistické chyby mohl mít v parlamentu šest poslanců, ale vzhledem k tomu, že šetření se odehrálo ještě před rozkolem klubu Úsvitu na dvě části, není pravděpodobné, že by se hnutí do Sněmovny nakonec dostalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám