Hlavní obsah

V babyboxu v Hradci Králové našli holčičku

Do babyboxu v Hradci Králové v sobotu časně ráno někdo odložil čerstvě narozenou holčičku. Novorozeně bylo zdravé, v boxu jen plakalo. Na sobě mělo oblečení asi po starších sourozencích. Je to třetí letošní dítě odložené do některé ze schránek a 115. dítě za dobu existence babyboxů.

Foto: Agel

Babybox

Článek

Zdravotníci holčičku z boxu v budově záchranné služby vyzvedli kolem půl čtvrté ráno. "Kromě mírného podchlazení zasahující lékař neshledal na holčičce žádný zdravotní problém. Záchranáři miminku zajistili tepelný komfort a následně jej transportovali do fakultní nemocnice," sdělil mluvčí hradeckých záchranářů Ivo Novák.

Holčička podle zdravotníků na svět přišla pravděpodobně několik málo hodin před vložením do schránky. Dostala jméno Zuzana. Je prvním dítětem nalezeným v hradeckém babyboxu, kde zařízení funguje od září 2011. Ze 115 dětí odložených v babyboxech bylo 70 holčiček.

V Česku je nyní 63 babyboxů. V pořadí 64. bude 2. března instalován v nemocnici ve Znojmě. Prvním dětem, které se v babyboxech našly, bude letos devět let. První schránka začala fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení na odložené dítě okamžitě upozorní personál, který se hned o novorozence postará.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám