Hlavní obsah

Zeman znovu zkritizoval Peroutku. Je to amatérismus, oponuje znalec novinářova díla

Právo, Novinky, ČTK, pra, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek znovu otevřel spor ohledně postojů novináře Ferdinanda Peroutky v době Protektorátu Čechy a Morava. Zeman, který je stále přesvědčen o existenci Peroutkova článku Hitler je gentleman, při besedě s občany Trutnova konstatoval, že článek, který marně dohledává jeho mluvčí Jiří Ovčáček, nebyl jediným Peroutkovým pokleskem vůči německé moci v protektorátu. Martin Groman z Peroutkova sdružení označil další z prezidentových výroků za amatérismus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

„Před více než třiceti lety, jsem po několik měsíců v Klementinu pročítal časopisy Přítomnost. A protože mám fotografickou paměť, přesně si pamatuji, že článek s tímto titulkem byl vlevo dole,“ tvrdí Zeman.

Hledáním článku, jehož existenci zpochybnil historik Petr Zídek i Sdružení Ferdinanda Peroutky, Zeman pověřil svého mluvčího.

Údajná další Peroutkova uklouznutí demonstroval Zeman ve čtvrtek na textu, kde Peroutka píše, že Hitler vstoupí do Valhally německého národa.

„Já bych citoval článek z dubna 1939, kde Ferdinand Peroutka zhruba měsíc po vyhlášení protektorátu píše o tom, že Adolf Hitler, velký vůdce německého národa, největší z Němců vstoupí do Valhally (mytologická síň padlých) německých dějin," poznamenal.

„Kdyby mlčel, i když chápu, že v té době už nemohl psát proti Hitlerovi, tak by zůstal objektivním novinářem. Tento článek vedle jiných, které teď nechci citovat, bohužel i pro mě samotného kreslí Ferdinanda Peroutku poněkud v jiném světle. Přesto si ho vážím jako velkého novináře,” podotkl Zeman.

Opět jen vytrhává věty z kontextu, oponuje sdružení

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová nechtěla Zemanovo další tvrzení komentovat. „Já se k tomu snad ani nechci vyjadřovat, prezident opět pouze vytrhává věty z kontextu,” uvedla pro Novinky Kaslová.

Martin Groman, který je rovněž členem sdružení a znalcem Peroutkovy tvorby označil Zemanovo tvrzení za „amatérismus”, s nímž lze jen obtížně polemizovat.

„To co předvádí, je vytrhávání z kontextu,” řekl Novinkám. Vyznění celého článku podle něj není adorací Hitlera, ale apelem, aby si lidé i v Protektorátu zachovali národní identitu.

„Šlo o jeden z nejodvážnějších textů,” připomněl Groman s poukazem na skutečnost, že článek k Hitlerovým narozeninám musela vytisknout všechna periodika.

Prezident by měl podle něj doložit existenci již zmiňovaného článku o Hitlerovi, nebo se omluvit.

Zeman ve svém projevu na konferenci při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi prohlásil: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman”. Tentýž novinář podle něj mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li  zpívat s anděly, musíme výti s vlky”.

Historici záhy upozornili, že autorem citátu o andělech a vlcích je Jan Stránský, který jej publikoval pod pseudonymem Petr Bílý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám