Hlavní obsah

Klausová by kvůli věku měla jako velvyslankyně skončit

Praha

Velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová by měla kvůli služebnímu zákonu na konci roku ve funkci skončit. Napsal to ve čtvrtek server Echo24.cz. Zákon podle něj obsahuje pasáž, která stanoví horní věkovou hranici pro úředníky na 70 let a manželka bývalého prezidenta Václava Klause loni oslavila 71. narozeniny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová

Článek

Ministerstvo zahraničí o problému ví a snaží se ho řešit. Kromě Klausové se z velvyslanců věkové omezení zákonem týká šéfky ambasády v Sýrii Evy Filipi.

Klausová o situaci podle serveru ví a čeká na výsledek právních rozborů, které by mohly její misi případně prodloužit. Ministerstvo zahraničí by totiž mělo dostat přesný výklad jednotlivých ustanovení služebního zákona, který připravuje ministerstvo vnitra.

Podle náměstka ministra zahraničí Lukáše Kauckého nemůže Černínský palác s koncem služební poměru obou diplomatek nic dělat. "Snažíme se najít řešení, aby to bylo co možná nejméně bolestivé. Určitě ještě budeme jednat o tom, zda neexistuje nějaké jiné řešení," řekl serveru.

Hranice nástupu bude 65 let

Od 1. července vstoupí do služebního poměru všichni diplomaté, služební zákon proti jiným zemím EU pro ně nepočítá s žádnými výjimkami. Kaucký tak upozornil na to, že v budoucnu nebudou diplomaté mířící do zahraničí smět být starší než 65 let, aby na ambasádě mohli vydržet předpokládané čtyři roky.

Klausová je velvyslankyní na Slovensku od konce roku 2013. Do Bratislavy ji prosadil nástupce jejího manžela na Hradě Miloš Zeman. Proti tomu se původně postavil tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který argumentoval mimo jiné vysokým věkem Klausové a jejími chybějícími diplomatickými zkušenostmi. Pád koaliční vlády Petra Nečase (ODS) a nástup úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka ale pat ve jmenování nových velvyslanců odblokoval. Kromě Klausové se Schwarzenberg stavěl proti vyslání Vladimíra Remka jako ambasadora do Moskvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám