Hlavní obsah

Děti s jinou sexuální orientací bojují už na základní škole, teď mají poradnu

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Nebavil ho fotbal ani hokej. Jeho spolužáci vycítili, že je jiný, a začali na něj pokřikovat, že je teplej. Den co den. Jakub Volák z Prahy si ve třinácti letech uvědomil, že mají pravdu.

Foto: Foto archív Jakuba Vláka

Jakub trpěl šikanou na základní škole, nyní se rozhodl radit dětem se stejným problémem.

Článek

Otevřeně to nepřiznal, ale dokázal s tím žít. Filip (14) z Hradce Králové stejnou situaci nezvládl a spáchal sebevraždu. A právě takovýmto dětem teď začíná pomáhat on-line poradna Prague Pride.

„Nikdy mě nebavily kolektivní sporty, fotbal ani florbal, byl jsem spíš na filmy a chodil do dramaťáku. Navíc mě s klukama nebavilo rozebírat holky. Přišel jsem si tím pádem jiný, ale neuměl jsem se s tím srovnat. Ostatní děti to vycítily,“ popisoval školní léta Jakub, který s přiznáním své sexuální orientace přišel ve dvaceti.

„Pořád na mě pokřikovaly, že jsem teplej, soustavně na to narážely i při hodinách, a učitelé na to nereagovali. Na tělocviku do mě vráželi. Každý den jsem chodil do školy s tím, že jsem věděl, co bude. Ale zatnul jsem zuby a vydržel to,“ dodal.

Máma brečela

„Dlouho jsem to tajil i sám před sebou. Když mi bylo třináct, cítil jsem, že mě fyzicky spíš přitahují kluci, a taky jsem vůbec nechápal tu automatiku heterosexuálních vztahů. Stejně přirozená mi připadala láska mezi dvěma kluky nebo dvěma děvčaty,“ vzpomínal dál dnes 29letý Jakub.

„Zlom přišel, když jsem si našel přítele, to bylo při studiu na střední. Nejprve jsem říkal, že je to kamarád, ale když už jsem ho domů vodil každý druhý den, napadlo to i rodiče. A tak jsem jim po dvouletém vztahu, řekl: Tohle je můj partner,“ dodal.

„Máma brečela, táta nic neřekl. Vzali to spíš tak konzervativně. Jsou s tím smíření, ale nijak zvlášť to nerozebíráme. Díky tomu všemu vím, že nechci, aby někomu třeba spolužáci ubližovali tak jako mně a neměl se na koho obrátit. Proto jsem se stal jedním z pětadvaceti mentorů on-line poradny Prague Pride,“ svěřil se Jakub.

První seriózní on-line poradnu pro mladé gaye a lesby, kteří hledají vlastní identitu a často jsou terči šikany, spustil v úterý spolek Prague Pride. Impulz tomuto projektu v Česku dal čtrnáctiletý Filip, který právě kvůli nepochopení a homofobii spáchal sebevraždu počátkem minulého roku. Na projektu poradny se aktivně podílí také moderátorka Ester Janečková, Filipova teta.

Poradenství formou chatu

Poradna je přístupná na webové adrese www.sbarvouven.cz. Na pomoc klientům je tu připraveno 25 mentorů různého věku, pohlaví, povolání i bydliště. Návštěvník si může vybrat, s kým by si chtěl popovídat, a pak už stačí jen napsat.

„Komunikace je nastavena formou chatu. Vždy, když jsme připraveni, objeví se u našeho profilu on-line stav. Pokud ne, mohou nám klienti i tak poslat zprávu, na kterou do 24 hodin odpovíme. Na poradnu se mohou samozřejmě obrátit také rodiče, učitelé nebo přátelé, kteří se ve svém okolí potkají s problémy spojenými se sexuální identitou,“ vysvětlil Právu Jakub Volák.

„Z vlastní zkušenosti víme, že když to člověk v sobě řeší, nemá často ve svém okolí na koho se obrátit. Náš web má být tou osobou blízkou, která mu pomůže,“ uvedl zakladatel Prague Pride Czeslaw Walek.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z června roku 2014 si 53 % dotázaných Čechů myslí, že v jejich městě či obci přiznání k homosexualitě způsobí potíže v soužití s ostatními lidmi. Výzkum evropské agentury FRA zaměřený na LGBT (lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) v květnu 2013 ukázal, že v České republice dokonce 83 % respondentů během školní docházky zaznamenalo negativní komentáře nebo chování spolužáků vůči osobám odlišné sexuální orientace.

Reklama

Výběr článků

Načítám