Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, radikalizace nálad napomohla Úsvitu

Novinky, jas
Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti ppm factum by volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 23,5 procenta. ČSSD by měla 18,6 procenta, komunisté 16,1 procenta a TOP 09 10,1 procenta. Lidovci by měli 6,7, Úsvit 6,5% a ODS 6,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v únoru

Článek

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO mělo 59 poslanců, sociální demokraté 47 a komunisté 39. TOP 09 by měla 21 křesel, 13 zástupců by měli lidovci, 12 Úsvit a  ve Sněmovně by zasedlo rovněž devět občanských demokratů.

Do Sněmovny by se nedostali Piráti (3 procenta), ani Strana zelených (2,8 procenta) a Strana svobodných občanů (2,4 procenta).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v únoru

„Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu – 119 mandátů,” konstatovala agentura.

„Podpora Úsvitu posílila pravděpodobně z důvodu nálad, které ve společnosti eskalovaly po lednových atentátech v Paříži,” poukázal průzkum na posílení hnutí, jemuž prosincový průzkum přisoudil 4,8 procenta.

K volbám by v lednu vyrazilo 49 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám