Hlavní obsah

O Válkové se rozhodne příští týden, řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalý legislativní proces a s tím související zpoždění v přijímání některých zákonů přiznává v rozhovoru pro deník Právo Jaroslav Faltýnek, šéf poslaneckého klubu ANO. Potvrdil, že o dalším setrvání ministryně Heleny Válkové ve vládě se bude jednat příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

V úterý jste navštívil ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Předpokládám, že jste se bavili o jejím pravděpodobném odvolání. Kdy by k němu mělo dojít?

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ne, tak to určitě není. Bavili jsme se hlavně o platech soudců. Na programu příští koaliční rady je totiž třetím bodem řešení situace, která nastala po rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Protože paní Válková není členkou koaliční rady – na ni chodím já, pan Babiš a poslanec Volný –, tak jsem se chtěl připravit, jak se k celé záležitosti jako hnutí postavíme a jak eliminovat potenciální dopad na rozpočet.

To chcete říci, že jste se vůbec nebavili o spekulacích o jejím blížícím se konci, které plní česká média?

Samozřejmě že jsme se o tom bavili. Na naše setkání jsem si s sebou přinesl článek z novin, který hodnotil její působení v resortu. Potkávám se jako šéf klubu se všemi ministry za ANO a společně řešíme plnění plánu jejich práce, což také probíráme i v poslaneckém klubu.

Je ale pravda, že kvůli pomalému legislativnímu procesu máme zpoždění v některých zákonech, které jsme chtěli prosadit co nejdřív. To je třeba otázka exekutorů a zákona o státním zastupitelství.

Andrej Babiš se Válkové nezastal, spekulace o jejím konci odmítá komentovat. Myslíte si, že je udržitelná pozice Válkové na postu ministryně?

To je těžká otázka. Budeme se o tom bavit příští týden na klubu. Sbírám informace k hodnocení práce všech ministrů a debata o resortu spravedlnosti přinejmenším vyvolaná mediálními záležitostmi bude. Z toho bude nějaký výstup, ale ten dnes nebudu a ani nechci předvídat.

Myslíte si, že by první náměstek na spravedlnosti Robert Pelikán byl případně dobrým náhradníkem Válkové?

O tom už vůbec nechci spekulovat a rozhodně nechci přes média pouštět vzkazy. V rámci hnutí jsme to neřešili a řešit to budeme až v případně ve vedení ANO v momentě, pokud by ta situace nastala, stejně jako tomu bylo v případě odchodu Věry Jourové či Antonína Prachaře.

Když jste zmínil Prachaře, tak doba před jeho odvoláním nápadně připomínala nynější situaci kolem Válkové. Nepřijde vám to tak?

Vůbec ne. To si myslíte, že když se Jaroslav Faltýnek zastaví na ministerstvu, tak ten ministr druhý den končí?

Ne každý je považován za pravou ruku Babiše.

To nemohu vůbec komentovat. Snažím se plnit roli šéfa klubu a předsedy zemědělského výboru. Ale s funkcí předsedy klubu souvisí, že naši ministři chodí na zasedání poslaneckého klubu a skládají účty ze své práce. To mi připadá v pořádku.

Pokud by přece jen k odvolání Válkové došlo, nevypadalo by to na veřejnosti hloupě, obzvlášť když se zhruba před dvěma týdny stala členkou ANO?

To s tím vůbec nesouvisí. Helena Válková byla zvolena za ANO do Sněmovny, stala se ministryní spravedlnosti, a že se rozhodla vstoupit do hnutí, byla její svobodná volba.

Reklama

Výběr článků

Načítám