Hlavní obsah

Klaus: Oslabení koruny nemělo žádné pozitivní důsledky

Oslabení koruny nemělo žádné pozitivní důsledky a spíše znejistilo české i zahraniční ekonomické subjekty. V rozhovoru pro Právo to řekl bývalý český prezident Václav Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Ničemu to nepomohlo, žádný pozitivní výsledek v měřitelných veličinách nevidím. Jsem si naprosto jist, že destabilizace kurzu znamenala výrazné znejistění ekonomických subjektů, jak našich, tak  zahraničních, vůči české koruně. Tento efekt je v každém případě minusový,” řekl Klaus.

Kurz měny oslabila Česká národní banka v listopadu 2013. Za cíl si dala hodnotu 27 Kč/EUR. Měna na tuto hodnotu tehdy skokově oslabila z 25,8 Kč/EUR. V posledních týdnech koruna výrazně oslabila k dolaru, jehož kurz silně roste.

Evropě chybí osobnosti

Kurzy koruny, eura či rublu, které v poslední době létají jako na houpačce, jsou podle Václava Klause projevem stagnace evropské ekonomiky, velké zadluženosti a také neschopnosti řešit terorismus nebo příliv migrantů. Evropě podle něj chybějí osobnosti a vize.

Podle něj není možné, aby se do Česká republiky importoval ekonomický růst z Evropy, která je plná konfliktů. Navrhuje se „vrátit ke svobodnému trhu a zkusit další fázi deregulace a liberalizace”.

Klaus se vyjádřil i k sankcím uvaleným na Rusko, které jsou podle něj krátkozraké a mohou destabilizovat celý svět.

Celý rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám