Hlavní obsah

Naštvaný generál Pavel zvažuje rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spor o jméno nového šéfa Vojenské policie neutichá ani poté, co ministr obrany stáhl návrh na jmenování právníka Pavla Kříže do jejího čela. Náčelník generálního štábu Petr Pavel v pátečním Právu odmítl, že by byl neloajální k ministrovi Martinu Stropnickému (ANO). Uvedl také, že je připravený požádat prezidenta o odvolání z funkce.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ministr Martin Stropnický a generál Petr Pavel na archivním snímku

Článek

„Slušnost a korektnost, otevřené jednání – to jsou základy, na kterých stojí má služba v Armádě České republiky. Pokud to vidím špatně a měl bych být překážkou pro normální fungování armády, jsem připraven sám požádat prezidenta republiky o odvolání z funkce,“ napsal Pavel ve svém komentáři v pátečním Právu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nezpochybňuje ministrovu pravomoc zasahovat do jmenování náčelníka Vojenské policie, trvá ale na pravidlech, která podle něj Stropnický obešel. Především tím, že nominaci podplukovníka Pavla Kříže neprojednal v personální radě ministerstva. Porušil tím podle Pavla pravidla, která nastavil sám ministr.

„Jedním takovým rozkazem ministr ustanovil personální radu, které uložil mimo jiné projednat a k ministrovu rozhodnutí doporučit nejvhodnější kandidáty na funkce s generálskou hodností,“ píše Pavel ve svém komentáři v pátečním Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát na nového šéfa Vojenské policie Pavel Kříž

Křížovu nominaci ale personální rada, jejímž členem je i náčelník generálního štábu, na stole neměla. Pavel kritizuje, že se velení armády o návrhu dozvědělo až z médií jen pár dní před plánovaným projednáním návrhu ve sněmovním branném výboru.

„Pokud by personální orgán ministra předložil radě seznam vhodných kandidátů splňujících všechna požadovaná kritéria a pokud by je rada, jejímž členem je náčelník GŠ, měla možnost projednat, dozvěděl by se ministr včas a interně všechny případné výhrady,“ píše Pavel.

Stropnický bez komentáře

Podplukovník Kříž je trnem v oku vojákům jak na generálním štábu, tak i u Vojenské policie, protože nikdy nevelel žádnému útvaru a nemá vojenské zkušenosti.

Křížovo případné jmenování do čela Vojenské policie se odložilo, když Stropnický kritikům částečně ustoupil a svůj návrh ve středu z programu sněmovního branného výboru stáhl. Na Křížově nominaci ale trvá a chce o ní jednat s poslanci i armádními špičkami.

„Už se k celé věci nebudu vyjadřovat,“ odpověděl Stropnický na dotaz Práva, co říká na nabídku možné rezignace ze strany generála Pavla.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček připomněl, že se Zeman tento a minulý týden sešel se Stropnickým, Pavlem i Josefem Bečvářem, který by se měl stát Pavlovým nástupcem v čele generálního štábu.

„Pan prezident tuto situaci sleduje a komunikuje s jednotlivými aktéry tohoto sporu,“ řekl Ovčáček na tiskové konferenci. O situaci s nimi prý bude chtít ještě hovořit. Termín schůzky se nyní připravuje. Pavel tento týden řekl, že schůzka by se měla uskutečnit v únoru. Pavel odchází v červnu do čela Vojenského výboru NATO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám