Hlavní obsah

Ministerstvo nemusí k vydání dluhopisů předkládat zvláštní zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal trojici zákonů. Ministerstvo financí bude moci vydávat státní dluhopisy bez toho, aby muselo předkládat zvláštní zákon. Obce a kraje budou podle novely o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů muset od července zveřejňovat část smluv o dotacích na internetu. O prezidentově rozhodnutí informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela o rozpočtových pravidlech umožní ministerstvu financí už nyní vyřešit situaci, kdy Sněmovna v pátek neschválila vládní návrh zákona na vydání státních obligací celkem za 674 miliardy. [celá zpráva]

Dluhopisy mají sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce. Novela se týká vydávání dluhopisů na krytí schváleného schodku státního rozpočtu.

Třetí normou je novela o dani z nemovitých věcí, která omezuje osvobození od daně u pozemků ve vlastnictví státu, krajů nebo obcí.

Dani nebudou podléhat pouze ty pozemky, u nichž nebylo zřízeno právo stavby. Nově se vymezuje, co je to stavební pozemek. Stavebním pozemkem bude pozemek, na němž není zdanitelná stavba, ale který je určen k zastavění. Novela také na návrh Senátu zachovává současný způsob zdanění ploch pod rybníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám