Hlavní obsah

Babiš se nebrání, aby stát platil výživné za nespolehlivé rodiče

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nebrání tomu, aby stát platil zálohové výživné za rodiče, kteří se alimentační povinnosti vyhýbají. Musela by však být stanovena jasná pravidla, aby nedocházelo ke zneužívání. Babiš to v pátek řekl s tím, že jeho hnutí nyní předá partnerům vyhodnocení koaliční smlouvy a do sjezdu případně navrhne i některé její změny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Určitě nejsem proti tomu, abychom platili výživné za rodiče, kteří jsou například ve vězení nebo za recidivisty, u nichž je jasné, že nebudou platit,” konstatoval Babiš.

„Je otázka, aby to nebylo zneužito a nefinancovali jsme nějaké podnikatele, kteří si nadělali děti, mají peníze a odmítají na ně platit,“ dodal ministr s tím, že jde o zhruba 16 miliard korun. „Nechci to plošně,” zdůraznil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mírnil tak své pondělní vyjádření, kdy se k výživnému stavěl odmítavě. „Nevidím důvod, proč bychom měli platit zálohové výživné. Když si někdo udělá děti, měl by být zodpovědný. Pokud máme zákony a fungují soudy, stát by měl být schopen to vymoci”. Koaliční partneři mu v této souvislosti připomněli, že zefektivnění vymáhání výživného strany před volbami slibovaly.

Diskusi se nebráním, tvrdí Babiš

K otázce zavedení případné sektorové daně pro firmy, o níž ve čtvrtek hovořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), Babiš dodal, že pro ni za současné situace nevidí prostor, ale lze o tom diskutovat. Nebrání se ani debatě o zvyšování odvodů za státní pojištěnce.

„Vyhodnocujeme koaliční smlouvu a rozmyslíme si, jestli budeme chtít něco doplnit,” uvedl k dalšímu postupu. K vyhodnocení koaliční smlouvy by se měly strany dostat příští středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám