Hlavní obsah

Sněmovnou v prvním čtení hladce prošel centrální registr přestupků

– Praha
Novinky, Václav Lang

Bez větších problémů prošel prvním sněmovním čtením návrh na zavedení centrálního registru přestupků. Ten má do dvou let začít pomáhat vypořádat se s notorickými pachateli drobné kriminality. Novela počítá i se zvýšením pokut za opakované páchání některých přestupků.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Vláda si od novely slibuje efektivnější boj proti recidivistům. Jak totiž při projednávání zdůraznil poslanec a bývalý policista Bronislav Schwarz (ANO), dosud neexistuje žádná centrální evidence přestupků s výjimkou těch dopravních nebo těch, které se týkají provinění vůči životnímu prostředí.

Novela zákona o přestupcích, kterou poslanci v pondělí poslali do právního výboru, rovněž zvyšuje pokuty pro pachatele některých přestupků. Týkat se má přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku. Nejvyšší hranice pokuty se má pro recidivisty zvýšit o polovinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opakované spáchání přestupků znamená, že se jej pachatel dopustí do roku od doby, kdy byl uznán vinným z jiného přestupku. Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit, o polovinu.

Novela prošla prvním čtením hladce, pro hlasovalo 124 poslanců ze 126 přítomných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám