Hlavní obsah

Sobotka se kvůli kauze Michalákových obrací na norskou premiérku

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Josef Koukal

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli případu dvojice českých chlapců Michalákových odebraných norskými úřady matce obrátí přímo na norskou premiérku s výzvou, aby se zasadila o důkladné posouzení případu. Uvedl to po středečním jednání s norskou velvyslankyní.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Máme zájem na tom, aby norské soudy rozhodovaly objektivně s ohledem na zájmy dětí a biologické rodiny,” uvedl Sobotka s tím, že česká strana je v případě vrácení chlapců matce připravena garantovat zajištění dostatečné péče a zajistit dohled nad jejich výchovou.

Norská strana zareagovala nótou. Norské úřady podle ní mají zájem v kauze přímo spolupracovat s českými. Spolupráce může podle premiéra začít okamžitě.

Sobotka rovněž při jednání s velvyslankyní vyjádřil znepokojení nad skutečností, že by se matka mohla se syny stýkat méně než doposud.

Chalánková nevylučuje žalobu

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která kauzu dlouhodobě sleduje, ve středu uvedla, že  je připravena vyzvat Sněmovnu, aby zvážila mezistátní žalobu na Norsko podle Evropské úmluvy o lidských právech.

„Jako osobní účastník včerejší schůzky s úředníky Barnevernu jsem upřímně zděšena,“ reagovala na to, že sociálka na jednání s matkou ještě zpřísnila podmínky jejího styku s dětmi. [celá zpráva]

Poslankyně zdůraznila, že to byl Barnevern, kdo nedodržel dosavadní platný režim, když matce neumožnil v loňském roce dvě schůzky.

„Výslovně matce pohrozil adopcí v případě, že nevydá cestovní pasy obou chlapců. Potvrzuji, že na opakované výzvy právních zástupců rodiny úředníci nevysvětlili, z jakých důvodů musí děti i nadále vyrůstat v pěstounské péči, navíc odděleně ve dvou norských rodinách,“ uvedla dále Chalánková.

Chalánková reagovala také na úterní slova ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), která se přiklonila ke stanovisku norského velvyslanectví, že pro odebrání chlapců Michalákových existovaly závažné důvody. Marksová řekla, že vyjádření velvyslanectví je v souladu s údaji ve spisu. „Jsou to velice intimní věci,“ řekla s tím, že matka neříká české veřejnosti vše.

Někteří Češi se rozhodli zkusit uvést norskou stranu do chodu po svém. Zaplnili stránky oficiální turistické organizace Visit Norway na sociální síti Facebook dotazy, zda je bezpečné navštívit Norsko s dětmi a dotazy, zda mohou přijít o dítě, pokud jej uhodí, když bude neposedné. Norská strana na několik obdobných dotazů odpověděla, ale během středy je již povětšinou promazává s tím, že jejich stránky nejsou vhodným místem na řešení této kauzy.

Podle Chalánkové spis žádné údaje, které by svědčily pro taková tvrzení, neobsahuje. „To z toho (spisu) samozřejmě vyplývat nemůže. Protože všechny ty části mají i její právní zástupci, pouze některé věci nelze citovat,“ uvedla poslankyně.

Policie stíhání zastavila

Novinářům předložila potvrzení norské policie ze září 2013 o zastavení vyšetřování vůči Michalákové. Policie se zabývala dvěma udáními, jedno se týkalo údajného ukazování pornografických fotografií synům, druhé plácnutí přes zadek, které je v Norsku zakázáno.

„U vaší osoby jsou registrována pouze dvě výše uvedená trestní oznámení, která byla odložena,“ napsal Michalákové policejní náčelník v Nerde Eiker, kde věc prověřovali. „Zastaveno bylo i stíhání otce, v současné době s ním ale nejsme v kontaktu,“ podotkla Chalánková.

Také otec byl obviněn ze sexuálního zneužívání, a to pracovnicemi školky, kam chlapci docházeli. „Starší chlapec měl problémy zdravotního charakteru, měl potíže s vyprazdňováním, měl rozšířený konečník a občas krvácel. Z toho usoudili, že byl pohlavně zneužíván,“ vysvětlila Chalánková.

Sociální služba podle ní u Michalákových nikdy neprovedla šetření v rodině. Na fotografiích, které úřad zajistil v jejich počítači, byly prý nahé děti, například jak se koupají ve vaně.

Norové by měli vládě odpovědět

Sněmovna Sobotkově vládě loni v prosinci uložila, aby vyvinula maximální úsilí k vrácení chlapců do Česka, pokud by norská strana nechtěla spolupracovat na jejich svěření do péče jejich českých příbuzných.

Kabinet se má také dotázat, proč chlapci zůstávají u pěstounů a žijí odděleně ve dvou náhradních rodinách, když obvinění nepadla.

Poslankyně Chalánková očekává od premiéra Bohuslava Sobotky, že do 15. února informuje Sněmovnu, jak norská premiérka zareagovala na otázky vznesené českou vládou.

Za iniciativu ve věci pochválila ministerstvo zahraničí, za nečinnost naopak zkritizovala ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který má problematiku dodržování lidských práv na starosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám