Hlavní obsah

Česká vláda se brání migrační vlně ze Sýrie

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve snaze omezit hrozící migrační vlnu syrských uprchlíků do Evropy navrhuje vládě, aby ČR finančně podporovala řešení přímo v Sýrii, případně v okolních státech, kam se běženci uchylují do bezpečí.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Syrský uprchlický tábor v obci Deir Zannoun na východě Libanonu

Článek

Měl by proto vzniknout program „na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů“.

Z vládní rozpočtové rezervy by na jeho konto mělo pro začátek přistát letos 100 miliónů korun. V dalších letech by se tato částka měla stát součástí rozpočtu resortu vnitra. Návrhem se má příští týden zabývat vláda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takové řešení bude mít pozitivní dopad na následné migrační tlaky směrem do EU, poskytne ochranu a zdroje obživy uprchlíkům, kteří zároveň po dobu konfliktu či katastrofy neztratí kontakt s domovinou a nebudou muset podstupovat často rizikové a vyčerpávající cesty za bezpečím do Evropy,“ zdůvodnilo vnitro svůj návrh, který má Právo k dispozici.

Podle Chovance bude z tohoto programu moci těžit výrazně větší počet uprchlíků, než kolik by jich za adekvátní částku bylo možno přijmout do ČR. „Bude se jednat o velmi efektivně vynaložené finanční prostředky, neboť cca 100 miliónů Kč by postačovalo zhruba na roční výdaje na přijetí 600 uprchlíků na území České republiky,“ uvedl.

Tvrdí, že např. 20 miliónů, za které by se vylepšila infrastruktura uprchlického tábora v Zaatari v Jordánsku, by mělo přímý dosah na život až 85 tisíc uprchlíků, kteří zde nalezli útočiště.

Zatím patnáct syrských rodin

Česko nepatří k zemím, kam by směřovaly tisíce žádostí syrských občanů o azyl. Od počátku konfliktu požádalo v ČR o udělení mezinárodní ochrany 200 Syřanů.

Do ČR by mělo přesídlit pouze patnáct syrských pacientů i s rodinami. Rozhodnutí vláda v prosinci odložila, protože, jak tehdy informovalo Právo, někteří členové kabinetu žádali o přednostní jednání o repatriaci Čechů z Ukrajiny.

ČR tak pokračuje v dosavadní praxi, kdy posílala finance především do Turecka a Bulharska, kam přesídlila vlna syrských uprchlíků. Pomoc by měla směřovat mj. i do Jordánska a Libanonu, které také zasáhla silná migrační vlna. V těchto zemích žijí nyní tři milióny Syřanů.

V posledních dvou letech ČR vynaložila na pomoc uprchlíkům 180 miliónů korun, polovina z toho šla na řešení krize způsobené konfliktem v Sýrii.

Evropská unie loni dala na humanitární pomoc 146 miliónů eur a dalších 230 miliónů eur poskytla z rozvojových prostředků v rámci pomoci na Blízkém východě, ve Středomoří i na Ukrajině.

Anketa

Bojíte se syrských uprchlíků v Evropě?
ano
92,9 %
ne
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13953 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám