Hlavní obsah

Ostravskou ČSSD opouštějí dlouholetí členové

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban
Ostrava

Velké problémy má se svými členy sociální demokracie v Ostravě. Podle informací Práva stranu opouštějí desítky lidí z vlastního rozhodnutí či jsou z ní vyškrtnuti kvůli dluhům na členských příspěvcích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Bývalý starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský

Článek

ČSSD teď například opustil i exstarosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský a to po 25 letech ve straně. Sibinský byl ve vedení nejlidnatější ostravské části 16 let, z toho osm jako starosta, navíc je jedním z těch, kteří v moravskoslezské metropoli několik organizací sociální demokracie zakládali.

Odchod ze strany oznámil Sibinský písemně předsedovi MO ČSSD Hrabůvka Václavu Štolbovi. „Můžu to potvrdit, dostal jsem to od něj osobně. Důvody mi žádné nesdělil, odkázal to na paragraf, který to umožňuje,“ upřesnil Štolba. Podle informací Práva ukončil exstarosta nejlidnatější ostravské části a neúspěšný kandidát do senátu v roce 2012 členství ve straně k 29. prosinci 2014. Stejně tak učinila i jeho manželka Mária.

Kdybych neodešel, vyloučili by mě, tvrdí Sibinský

„Jsem z toho smutný, mrzí mě to, ale nemohl jsem jinak. Po tom fiasku, které jsme ve volbách tady na Jihu zažili, jehož příčinou bylo chování pana Rykaly a jeho klanu a naprosto špatně sestavené kandidátky do voleb, jsem se rozhodl, že nechci být dále spojován s touto společností. Bylo mi i dáváno najevo, že budu stejně ze strany zřejmě vyloučen. Proto jsem se po vzoru dalších dlouholetých členů, kteří už ze strany odešli, rozhodl ji opustit taky,“ vysvětlil v úterý ráno Právu Sibinský.

Dodal, že již před podzimními volbami dostal nabídky z jiných stran a hnutí, avšak neakceptoval je. „I pan Paroubek mě přesvědčoval, ať za něj kandiduji. Ale nešel jsem do toho, jelikož jsem si nedovedl představit, že bych po 25 letech figuroval na jiné kandidátce než na té od ČSSD. Raději bych zůstal v sociální demokracii, nebo bych se chtěl znovu do ní vrátit, kdyby v ní došlo ke změně,“ shrnul Sibinský s tím, že stranu opustila i jeho manželka.

Předseda ostravské sociální demokracie a poslanec Adam Rykala potvrdil, že členství Sibinského ve straně bylo jen záležitostí času. „Pokud pan Sibinský je dnes obviněn za zneužití pravomoci veřejného činitele a pokud vystupoval v kampani proti sociální demokracii a podporoval jiné strany, tak my jsme očekávali, že odejde sám.

Navíc nemá za loňský rok zaplacené členské příspěvky. Měl zaplatit 40 tisíc, dal jen 20. Je to nefér vůči ostatním členům. My to ale vymáhat nijak nebudeme, musí se on sám popasovat se svým svědomím,“ reagoval Rykala. Samotný Sibinský však tvrdí, že příspěvky on i jeho žena mají zaplacené. „Dal jsem vloni 22 tisíc, předloni 40. Takovou chybu bych po 25 letech neudělal,“ zdůraznil Sibinský.

Odcházejí i další členové

Podle informací Práva nejsou Sibinští jediní, kdo ostravskou ČSSD dobrovolně na konci roku opustili. Další desítky lidí nezaplatily do 31. prosince členské příspěvky za rok 2014, což podle stranických stanov znamená, že jim automaticky zaniklo členství.

Informace Práva hovoří až o 200 lidech, kteří na členských příspěvcích nezaplatili údajně takřka 200 tisíc korun. „Je to asi 165 osob, zatím to ale ještě není úplně sečteno,“ upřesnil tajemník OV ČSSD v Ostravě David Látka.

Kolik přesně v Ostravě, kde má dnes sociální demokracie v současnosti 1100 členů, nezaplatili bývalí členové na členských příspěvcích, k nimž patří také příspěvky za členství v dozorčích radách či uvolněné posty na radnicích, nevěděl. Poukázal však, že jen pět dnes už bývalých spolustraníků nezaplatilo na příspěvcích řádově asi 40 tisíc korun. „Mezi těmi pěti je i bývalý starosta Karel Sibinský nebo bývalý místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Tomáš Kuřec,“ řekl Látka s tím, že každý, kdo nezaplatil příspěvek, byl několikrát na tuto skutečnost upozorněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám