Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj opět trápí zhoršené rozptylové podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravskoslezském kraji se ve středu zhoršily rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl ráno překročen na všech měřicích stanicích v regionu. Na některých místech byla mezní hranice překonána i více než dvojnásobně. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu.

Článek

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se pohybovaly v rozmezí od 59 do 109 mikrogramů na metr krychlový. Nejvyšší hodnoty vykazovaly stanice ve Věřňovicích na Karvinsku a v Opavě, naopak nejméně naměřila stanice Třinec-Kanada na Frýdecko-Místecku.

"Během dnešního dne nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat v Moravskoslezském kraji nad hodnotou imisního limitu," uvedli ve středu meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou pod limitem.

Moravskoslezský kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Na jeho kvalitu má vliv doprava, průmysl, topení v domácnostech i zdroje ze sousedního Polska. Největší problémy bývají na podzim a v zimě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám