Hlavní obsah

Nejvyšší účast na hlasování poslanců má komunista Valenta, nejnižší Schwarzenberg

Novinky, Václav Lang
Praha

Nejpracovitějším poslancem, alespoň podle docházky na hlasování, je zatím v tomto volebním období komunista Jiří Valenta. Na opačném konci žebříčku se umístil Karel Schwarzenberg (TOP 09). Vyplývá to z pravidelné analýzy sdružení Kohovolit.eu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prázdný sál Poslanecké sněmovny

Článek

„Nejvyšší účasti na hlasováních mají často méně známí poslanci. Celkově nejvyšší účast měl Jiří Valenta za KSČM s 98 procenty, následuje Jiří Petrů za ČSSD a Ivo Pojezný za KSČM, oba s 97,6 procenta,“ informoval Kamil Gregor, analytik a mluvčí sdružení.

Za zmíněnými poslanci následují například Roman Kubíček (ANO), Roman Sklenák (ČSSD), Alena Nohavová (KSČM), Jan Klán (KSČM), Josef Uhlík (KDU-ČSL) nebo Václav Klučka (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žebříček uzavírá předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se zúčastnil zhruba 28 procent hlasování.

Nejhorší docházku mají Pražáci

V poslední desítce se umístili také ministři Lubomír Zaorálek (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Milan Chovanec (ČSSD) nebo předsedové vládních stran Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, jejichž účast na hlasování byla za uplynulé období zhruba poloviční.

„Je to samozřejmě dáno povinnostmi ministrů, kteří tak často stíhají třeba jen polovinu hlasování,“ komentoval to Gregor.

Průměrně dosáhli nejvyšší účasti poslanci KSČM (87 procent), Úsvitu (80 procent) a ANO (78 procent). Za nimi následují KDU-ČSL (77 procent), ČSSD (76 procent) a TOP 09 a STAN (73 procent). Nejnižší průměrnou účast má ODS (70,5 procenta).

Zajímavé je, že v účasti na hlasování dominují poslanci ze Zlínského kraje (84 procent), zatímco nejnižší docházku mají pražští zákonodárci (70 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám