Hlavní obsah

Lidé s depresemi čekají s návštěvou odborníka až na leden

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období vánočních svátků a vítání nového roku jsou pro některé lidi o to smutnější, o co šťastnější jsou pro druhé. Kdo se cítí nešťastný, sáhne po alkoholu, přibývá výjezdů k lidem v depresi, a dokonce roste i počet sebevražd. Ti, kteří toto problematické období zvládnou, plní ordinace psychologů až v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na konci roku mají lidé tendenci rekapitulovat. Řady z nich se víc o svátcích dotýká samota, vyplouvá na povrch realita a jejich dlouhodobě neřešené problémy a deprese,“ říká psycholožka Lenka Čadová.

„Mají tendence se v tomto období uchylovat k radikálním způsobům řešení, až například k sebevraždě. Tomu hodně napomáhá i zvýšená konzumace alkoholu a také zima a tma,“ dodává psycholožka s tím, že v těle nám scházejí hormony dobré nálady a štěstí, které získáváme ze slunečních paprsků.

Osamocení a smutní

„Rovněž mají tito lidé o Vánocích pocit, že všichni okolo se veselí a oni jsou ti jediní, osamocení a smutní. O svátcích mají hodně práce krizová centra. Do ordinací psychologů a psychiatrů chodí tito lidé až ex post. Nával pacientů máme většinou až v lednu,“ osvětluje psycholožka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a bývalá vedoucí Krizového centra pro děti a mládež.

K vyhledání odborné pomoci a návštěvě lékaře zoufalce většinou přesvědčí jejich blízcí. Někteří však takové štěstí nemají.

„Pacienti s organickou depresí nemohou často ani vylézt z postele, nemají sílu to řešit, ale toho si často všimnou lidé okolo nich, příbuzní a ti je často přivedou k lékaři. Lidé bez rodin jsou na tom hůř, nemá jim kdo pomoci a často to pak končí tragicky,“ konstatuje Čadová.

Výjezdů přibývá

A že těchto prokazatelně fyzicky nešťastných lidí přibývá, potvrzují i zdravotníci a lékaři záchranky, kteří jsou většinou ti první, již s nimi přijdou do styku.

„Kromě tradičně chronicky nemocných jsme o letošních svátcích vyjížděli k případům depresí osamělých a nemocných lidí. Těchto výjezdů rok od roku přibývá. Kupodivu jsme přímo o Vánocích nezaznamenali žádný případ sebevraždy, nicméně dvě následovaly hned poté, 28. prosince. V prvním případě šlo o šedesátiletou ženu, která skočila z 6. patra, v druhém o dvaašedesátiletého muže, který se oběsil,“ informovala Právo mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Stejný způsob odchodu ze světa zvolila uplynulou sobotu i 68 letá žena na Plzeňsku. Oběsila se na půdě muzea v Horní Bříze. Policie u ní objevila dopis na rozloučenou. „Nařídili jsme soudní pitvu,“ uvedla policistka Dagmar Brožová.

Chtějí upoutat pozornost

K tomuto způsobu sebevraždy, který se až překvapivě často stane v bezprostřední blízkosti příbuzných sebevraha, říká psycholog Karel Humhal: „Pokud si někdo sáhne na život v období svátků, málokdy to bývá člověk nemocný, který ví, že by jej čekalo už jen utrpení, a tak si ho chce zkrátit. V těchto, ať už úspěšných, či neúspěšných pokusech pozoruji často touhu sebevrahů potrestat okolí nebo v lepším případě touží jen upoutat jejich pozornost. Tyto sebevraždy mají takový hysterický, teatrální nádech.“

Konec roku je podle něj však druhým nejsmutnějším obdobím, pokud jde o dobrovolné odchody z tohoto světa. „Vánoce jsou takovým evergreenem. Ale pokud jde o čísla, ať z lékařských průzkumů, nebo ze statistik obrovských světových pojišťoven, úplně nejvíc sebevražd se eviduje v květnu. Což je taková trochu záhada. Vysvětluje se to, i když ne dostatečně tím, že je organismus vyčerpaný po zimě,“ doplňuje Humhal.

Například v Olomouckém kraji loni zaznamenali nejvíce sebevražd během června a září.

Reklama

Výběr článků

Načítám