Hlavní obsah

Porodů vícerčat ubývá, mění se způsob oplodnění

Praha

V České republice ubývá v posledních letech porodů, při nichž přicházejí na svět vícerčata. Loni na tisícovku porodů připadlo 17 narození více dětí naráz. Je to stále výrazně víc než před dvěma desetiletími, kdy jich byla desítka. Souvisí to s umělým oplodněním a tím, že v posledních letech se zavádí do těla ženy méně oplodněných vajíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Na setkání dětí po umělém oplodnění jsou dvojčata častá.

Článek

Vícečetných porodů začalo přibývat v první polovině 90. let. Zatímco v roce 1994 připadala na tisícovku porodů desítka porodů vícerčat, o osm let později jich už bylo 17. Nejvíc vícerčat se v České republice rodilo v letech 2006 až 2010. Tehdy na tisícovku porodů připadlo až 21 narození více dětí najednou, vyplývá z demografické příručky Českého statistického úřadu.

Podle odborníků jsou za rostoucím počtem problémy s plodností a více umělých oplodnění. Od roku 2010 podíl ale zase klesá. Loni na tisícovku porodů připadalo 17 porodů vícerčat.

Lékaři totiž již zavádějí do těla žen méně oplodněných vajíček. Od dubna 2012 platí v České republice  zákon, který změnil financování umělého oplodnění. Zdravotní pojišťovny uhradí čtyři pokusy, pokud se v prvních dvou použije jen jedno embryo. Dál se ale hradí i tři pokusy, když se zavede víc embryí.

Asociace si stěžuje na diskriminaci

Od roku 1950 se v Česku 21krát narodila čtyřčata. V roce 1974 byly takové porody dokonce čtyři, v letech 1959, 1987 a 2001 pak po dvou. Od loňska má republika také svá první paterčata.

Trojčat bylo v minulém roce dvanáct. V roce 2012 se narodila osmkrát, v roce 2007 celkem 22krát a o deset let dřív dokonce 35krát. Byl to nejvyšší počet od poloviny minulého století. Nejvíc dvojčat přišlo na svět v roce 2010. Bylo 2446 takových porodů. Naopak nejméně jich bylo před 20 lety - celkem 998. Loni evidovali statistici 1779 porodů dvojčat.

Českomoravská asociace klubů dvojčat a vícerčat si před nedávnem stěžovala na to, že stát podporuje rodiny s dvojčaty a trojčaty méně než rodiny s dvěma či třemi dětmi, které přišly na svět pár let po sobě. Dává jim výrazně méně peněz v příspěvcích, částky se mohou lišit o desetitisíce až statisíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám