Hlavní obsah

Starosta Prahy 6 vyvěsil u své kanceláře dehonestující fotku prezidenta

Právo, Novinky, Jan Martinek
Aktualizováno

Mela se strhla na páteční schůzi zastupitelstva Prahy 6, a to kvůli portrétu prezidenta. Nedávno zvolený starosta Ondřej Kolář (TOP 09) totiž v předsálí své kanceláře sundal oficiální portrét Miloše Zemana a nahradil ho fotografií polonahého prezidenta ve člunu, kterou v létě pořídil bulvár. Kolář řekl, že jeho úmyslem nebylo prezidenta zesměšnit.

Foto: Archiv, Právo

Nová fotka prezidenta v kanceláři starosty Prahy 6

Článek

To se znelíbilo opozici, kterou v Praze 6 tvoří ČSSD, komunisté a ODS. Ti chtěli na zastupitelstvu odhlasovat usnesení, které by přikázalo starostovi fotografii, která podle nich prezidenta dehonestuje, sundat a nahradit ji oficiálním portrétem. Fotografie visí v předsálí jeho kanceláře.

"Doma ať si pan starosta dělá, co chce, ale toto je záměrná dehonestace hlavy státu na radnici," řekl Právu zastupitel za ODS Jakub Stárek.

Podle něj starosta Kolář, který byl dříve asistentem předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, porušuje slib zastupitele.

"Zavázal se, že bude starostou všech občanů. Ne jen těch, kteří nevolili Miloše Zemana," řekl Stárek. Usnesení se nakonec odhlasovat nepodařilo. Kolář se na zastupitelstvu hájil tím, že Zeman svými výroky z poslední doby odradil i ty voliče, kteří mu v prezidentské volbě dali hlas.

Zemana by to neurazilo, tvrdí Kolář

Starosta připomněl, že fotografie byla oceněna v soutěži reportážních fotografií a jejím vyvěšením neměl v úmyslu prezidenta nijak zesměšnit.

„V právním řádu České republiky není jakkoliv upravena podoba portrétu prezidenta, která má být na oficiálních místech vyvěšena. Věřím, že lidového prezidenta by nijak neurazil jeho lidový portrét,“ uvedl Kolář.

Kritizoval opozici, že jednání zastupitelstva přerušila a tím dala najevo, že jí ve skutečnosti nezáleží na pracovní části jednání, ani na řešení problémů městské části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám