Hlavní obsah

Důvěra v prezidenta dále klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůvěryhodnějšími ústavními institucemi jsou podle prosincového šetření CVVM starostové a obecní zastupitelé, jimž věří shodně 62 procent dotázaných. Vládě věří 44 procent lidí a prezidentovi 34 procent, nicméně jeho důvěryhodnost v posledních měsících klesá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezidentovi republiky důvěřuje 34 procent respondentů, což v porovnání s listopadovým šetřením představuje pokles důvěry na hranici statistické chyby, tj. o tři procentní body. Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,” uvedla agentura.

Z dalších institucí se důvěře 40 procent těší krajská zastupitelstva a 38 procent lidí věří hejtmanům. Senátu věří 30 procent dotázaných a 29 procent důvěřuje Sněmovně.

CVVM zjišťovalo rovněž důvěru v ombudsmana, Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad. Veřejné ochránkyni práv věří 57 procent, ÚS 58 procent a NKÚ 55 procent respondentů.

Spokojenost s politickou situací deklarovalo v prosinci 15 procent lidí, v listopadu to bylo 17 procent. Nespokojeno je 49 procent Čechů, zbývající nejsou ani spokojeni ani nespokojeni.

„Spokojenější s politickou situací jsou častěji mladí lidé do 29 let, respondenti s dobrou životní úrovní a příznivci ANO a KDU-ČSL. Vyšší nespokojenost naopak častěji vyjadřují dotázaní se špatnou životní úrovní, lidé starší 60 let a voliči KSČM,” konstatoval průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám