Hlavní obsah

Rabín Sidon překvapil slovy o válce Izraele s palestinským státem

Praha

Vrchní zemský rabín Karol Sidon v úterý v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že situace na Blízkém východě by byla srozumitelnější, kdyby vypukla válka mezi Izraelem a palestinským státem. Upozornil, že nevolá po vojenském konfliktu, nicméně v případě střetu dvou států by podle něj byla vymezena jasnější pravidla.

Rabín Sidon překvapil slovy o válce Izraele s palestinským státemVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Izrael má mnoho vážných důvodů neočekávat od druhé strany solidní, korektní jednání. Tam maximálně může dojít ke vzniku palestinského státu. A domnívám se, nebo jsem si skoro jistý, že po tom vzniku zanedlouho dojde k válce. Skoro by to možná bylo i lepší. Ale nevidím tady žádné kloudné východisko, že by po zřízení toho státu byl klid a mír,“ řekl Sidon v pořadu Interview ČT věnovaném začátku osmidenního židovského svátku Chanuka.

Na dotaz, proč by to podle něj bylo lepší, odpověděl: „Možná proto, a to je jediná reálná naděje, že by se ten konflikt dal řešit mezi státy. Jsou tady dva státní nepřátelé, pustí se do války, jeden vyhraje a druhý prohraje.“

„Upozorňuju, já nejsem člověk, který by si přál válku. Ale aspoň by to bylo trošičku srozumitelnější. Aspoň by se to dalo vymezit nějakými pravidly, která by měla i v té válce fungovat,“ dodal.

Palestinské hnutí v současnosti hledá podporu ve světě pro uznání Palestiny jako samostatného státu. Izrael vznik palestinského státu připouští, ale jako výsledek dvoustranného procesu mezi oběma stranami, nikoliv jako jednostranný krok ze strany Palestinců.

„Usmíření s někým, kdo na umíření vůbec nereaguje nebo který o to vůbec nemá zájem, to všechno byla a je jen snaha zastřít tu faktickou nenávist, která tu je,“ řekl Sidon a připomněl, že Evropa v současné konfrontaci s Islámským státem zažívá to, čemu Izrael bezprostředně čelí již od svého vzniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám