Hlavní obsah

Vrbětický muniční areál bude hlídat 450 vojáků

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky podle očekávání schválil posílení ochrany muničního skladu ve Vrběticích o dalších 350 vojáků. Celkem tak bude areál střežit 450 osob. V komplexu vybuchly dvě budovy a kvůli nebezpečí dalších explozí museli být opakovaně evakuováni obyvatelé blízkých vesnic.

Foto: Policie ČR

Obrněné transportéry Policie ČR ve Vrběticích

Článek

O vyslání první stovky vojáků do Vrbětic, kde v polovině října při explozi skladu s municí zemřeli dva lidé, rozhodla vláda už začátkem listopadu. Premiér Sobotka tehdy mluvil o tom, že vojáci budou mít za úkol areál neprodyšné uzavřít.

Po explozi další budovy minulou středu se ale předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodlo ostrahu ještě výrazně posílit. [celá zpráva]

Armáda chce, aby sklad hlídala policie

Proti postupu politiků se ohradil náčelník generálního štábu armády Petr Pavel. Právu řekl, že kvůli vyčlenění dalších stovek vojáků bude armáda muset omezit přípravu na další úkoly. Místo by podle něj měla primárně střežit policie.

Příčinu dvojice výbuchů vyšetřuje policie. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v neděli vyjádřil přesvědčení, že druhý sklad munice ve Vrběticích nevybuchl náhodou. [celá zpráva]

Podobně se vyjádřil i zástupce společnosti Imex Group, která si oba sklady pronajímala.

Minimálně devět dnů bez výbuchu

Pyrotechnici zároveň v pondělí oznámili, že posunou z bezpečnostních důvodů lhůtu bez výbuchů v areálu ze sedmi na devět dnů.

„Předpokládáme, že vyskladňování nebezpečného materiálu začne nejdříve koncem prosince," řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

„Pokud nedojde k neočekávanému vývoji situace, zasedne v pondělí 15. prosince odborné pyrotechnické konzilium, vyhodnotí situaci, zváží všechny okolnosti a rozhodne o dalším postupu,” dodala Kozumplíková.

Po uplynutí bezpečnostní lhůty by se pyrotechnici opět měli pustit do dekontaminace komunikací a okolí budov v areálu. Podobně tomu bylo po první explozi muničního skladu v polovině října, kdy se čekalo týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám