Hlavní obsah

Koalice v Liberci bez TOP 09

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Jen několik hodin před čtvrteční volbou libereckého primátora se TOP 09 rozhodla couvnout z již dojednané koalice s hnutím ANO 2011 a Změnou pro Liberec. I bez dvou hlasů zastupitelů TOP 09 by při hlasování měly mít obě hnutí v 39členném zastupitelstvu většinu 21 hlasů.

Článek

„Předsednictvo TOP 09 vydalo usnesení, které městské organizaci zakazuje podepsat koaliční smlouvu,“ vysvětlila Zora Machartová, jednička na liberecké kandidátce TOP 09 v komunálních volbách.

Obdobně se vyjádřili i členové TOP 09 na středečním večerním jednání Krajského výboru TOP 09 a Místní organizace TOP 09 Liberec, kterého se zúčastnil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který návrh na koaliční spojení s ANO a Změnou pro Liberec kritizoval.

„Miroslav Kalousek mi řekl, že si myslí, že to není strategické rozhodnutí,“ řekla Machartová, pro kterou bylo prý především důležité, že spolupráci s Babišovým hnutím a Změnou nedoporučila dvojici zastupitelů členská základna.

Machartov: Není to šťastný krok

„Neztotožňuji se s tím rozhodnutím, ale budu respektovat názor členské základny, díky níž jsem v zastupitelstvu,“ prohlásila Machartová a dodala, že se bude názorem členské základy řídit i při hlasování o podpoře dvou koaličních stran. „Mrzí mě to. Myslím, že to pro nás není šťastný krok,“ myslí si liberecká politička.

Foto: Archiv TOP 09

Jednička liberecké kandidátky TOP 09 Zora Machartová

Hlavním důvodem proti vzniku koalice je podle krajského předsedy TOP 09 Petra Pošmourného nedůvěra vůči Změně.

„Myslím, že ta koalice měla perspektivu, ale nedokázali jsme základnu přesvědčit, že by to bylo ku prospěchu TOP 09. Po předchozích zkušenostech Změně nevěří," uvedl Pošmourný pro ČTK.

Volby vyhrála v Liberci Změna s 12 mandáty, ANO má devět zastupitelů, Starostové osm, ČSSD čtyři a po dvou zastupitelích získali komunisté, TOP 09 a ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám