Hlavní obsah

V Krkonoších začalo zasněžování první sjezdovky

– Janské Lázně (Trutnovsko)

Na Černé hoře v Krkonoších začalo zasněžování první sjezdové tratě, sněžná děla pracovala v horní části svahu na sjezdovce Anděl. Zatím se bude zasněžovat jen v noci, řekla Zina Plchová ze Skiresortu Černá hora - Pec.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Klimatické podmínky neumožňují, abychom spustili všechna děla. Teplotu ale hlídáme pečlivě už několik dní a v noci ze soboty na neděli klesla natolik, že jsme mohli spustit prvních pět děl v horní partii Černé hory," uvedla Plchová. Pokud by teploty ve dne klesly pod minus tři stupně, bude možné technický sníh vyrábět nepřetržitě.

Na Černé hoře začíná lyžařská sezóna tradičně nejdříve. Například loni se na sjezdovce Anděl lyžovalo už 29. listopadu.

Skiresort Černá hora - Pec pod Sněžkou před letošní sezonou investoval kolem 30 miliónů korun, zejména do technického zasněžování. Nově bude mít technický sníh šest sjezdovek, a to Zalomená a dvě sjezdovky Formánek na Černé hoře a sjezdovky Lyžařská, Vysoký svah a Zahrádky v Peci pod Sněžkou. Další novinkou bude sjezdovka s tunely a klopenými zatáčkami v Peci, v Černém Dolu a v Peci si budou moci lyžaři změřit radarem rychlost.

Zahájení sezony v Jeseníkách se zřejmě opozdí

Zahájení letošní lyžařské sezony v Jeseníkách se zřejmě opozdí. Plány lyžařského střediska v Branné na Šumpersku, které vleky spouští tradičně mezi prvními v zemi, zhatilo současné inverzní počasí. Provozovatel areálu chtěl vleky spustit dnes, prohrál tak svou tradiční sázku. Do zasněžování středisek se dosud kvůli teplotám nemohly pustit ani ostatní jesenické areály. Loni tamní svahy začala sněhová děla skrápět 25. listopadu, vleky v Branné se rozjely o čtyři dny později.

"Sázku jsem dnes prohrál, už jsme otevřeli první lahve. Zasněžovat se nedalo, panuje inverzní počasí, je tu škaredě, mlha a teplota kolem jednoho stupně, nemáme šanci. Je to pro nás absolutně nejhorší počasí, kdy se nedá dělat nic jiného než to, co děláme dnes," řekl provozovatel střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Středisku se daří spouštět vleky mezi prvními v zemi i díky jeho poloze v chladném údolí. Lyžovalo se tam už i 15. listopadu. Ani tato výhoda však tentokrát nepomohla. Zahájení sezony se tak zřejmě opozdí. "Loni jsme vleky rozjeli 29. listopadu. Kdyby to hodně dobře šlo, spustíme to letos o týden později," podotkl Procházka. Uvedl, že středisko je už na spuštění sezony nachystané. "Kanony čekají na kopci, až budou tři stupně pod nulou, tak to spustíme," dodal provozovatel.

Na spuštění sněhových děl si budou muset počkat i ostatní vlekaři v Jeseníkách; loni přitom spustili děla na mnoha místech v noci na 25. listopadu. Například na jednom z nejvýše položených míst v horách na Ovčárně bylo dnes ráno podle pracovníků horské služby dva stupně nad nulou. "Teploty klesají jen tam, kde se drží inverze. Tady nahoře je nádherný podzim a svítí sluníčko. Mrznout má až v půli prosince, je to pozdě. Pro vlekaře je ale důležité, aby byli připraveni na vánoční svátky, které pro ně znamenají třetinu tržby," řekl dnes ČTK Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.

Mrazivé teploty neočekávají v nejbližších dnech ani meteorologové. Ve své výhledové měsíční předpovědi až do konce astronomického podzimu, tedy 21. prosince, očekávají teplotně nadprůměrné až průměrné počasí. Pod nulu by se měla minima dostat podle nich až krátce před Vánocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám