Hlavní obsah

Demonstracemi v roce 1939 si národ neuškodil, odmítl Štěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v pondělí na shromáždění u Hlávkovy koleje v Praze na památku studentských obětí nacistické perzekuce v roce 1939 odmítl názory, podle nichž si český národ demonstracemi v roce 1939 uškodil. Nacisté by si podle něj našli jakoukoliv jinou záminku pro perzekuci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Štěch (ČSSD)

Článek

"Názory, že demonstracemi si český národ v roce 1939 vlastně uškodil, jsou mylné. Pocházejí ze stejného soudku jako kritika pozdějšího atentátu na protektora (Reinharda) Heydricha. Všechny tyto postoje jsou velmi krátkozraké, protože ignorují dlouhodobé likvidační úmysly nacistů s českým národem," uvedl Štěch.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička vyzval k obnově oslav 17. listopadu jako Mezinárodního dne studentstva. Aby se nepřipomínal jen jako Den boje za svobodu a demokracii. Připomněl, že se o to pokoušeli komunističtí poslanci, ve Sněmovně ale neuspěli. Příslib možné změny tohoto postoje prý Vodička získal při jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) při pietním aktu před Hlávkovou kolejí.

"Snad se zbývající hrstka pamětníků svého dne konečně dočká," podotkl Vodička. Podle něj by bez 17. listopadu 1939 nepřišel ani 17. listopad 1989.

Nacistický režim před 75 lety využil manifestaci 28. října, při níž byl smrtelně postřelen student Jan Opletal, k uzavření českých vysokých škol. Deset zástupců studentů nacisté zastřelili bezprostředně, stovky dalších poslali do koncentračních táborů. Na památku represe se tak 17. listopad stal Mezinárodní dnem studentstva. Pietní akci na Hlávkově koleji, kde Opletal umíral, každoročně pořádá Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám