Hlavní obsah

Na hradě Houska odkryli tajemnou místnost

Novinky, Marika Konárková
Houska/Česká Lípa

Původně gotický hrad Houska, který je nejmystičtějším hradem v Česku, odhalil další tajemství. Začátkem listopadu se badatelům podařilo odkrýt desítky let hledanou tajnou místnost z doby renesance. Ta byla před mnoha lety z důvodu nevyužití zazděna. V plánech není zanesena a není o ní zmínka ani v žádné knize. Nikdo tedy neví, k čemu sloužila.

Na hradě Houska objevili tajemnou místnostVideo: Novinky

 
Článek

Zazděnou místnost, o které desítky let nikdo nevěděl, odkryl týmu badatelů pod vedením Ladislava Lahody, který provádí výzkumy historického podzemí. Za zdí v prvním patře, kterou navrtali a vykopali do ní přibližně metrovou díru, se naskytl prostor s malým oknem.

„Když přestaly vyhovovat osm, devět metrů vysoké gotické sály, docházelo k renesančnímu přepatrovávání hradu, v rámci čehož vlastně vznikla tato prostora, kterou se rozhodli nevyužívat a zazdili ji,“ vysvětluje kastelán hradu Houska Miroslav Konopásek.

Tajemný prostor vznikl v době renesance. Jeho novodobá historie se datuje od 80. let 20. století, kdy přišlo komunistické vedení neratovické Spolany s plány, které měly gotický hrad proměnit na noční sanatorium pro pracovníky podniku. Právě když se tehdejší majitel rozhodl hrad změřit, objevili neznámou místnost.

„V prvním patře našli zeď, která podle měření a výpočtů byla široká asi šest metrů, což nebylo pro první patro typické. Vzhledem k tomu, že hrad během druhé světové války využívali Němci, dokonce se píše, že po válce byl hrad zaminován a musel se odminovat, báli se tedy do stěny šťournout,“ říká kastelán Miroslav Konopásek.

Prostora zůstane nadále odkryta. Z důvodu bezpečnosti, si ji budou moci zájemci prohlédnout vždy po domluvě mimo sezónu.

Houska je opředena záhadami

Hrad Houska leží v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Skrývá se v labyrintu pískovcových skal a údolí. Vede k němu úzká silnička podél lesů a skal od hlavní cesty z Doks do Mělníka. Houska je opředena řadou tajuplných pověstí. Tajemný je i její samotný vznik.

„Na Housce je nejkrásnější to, že nikdo vám neodpoví na otázku, kde se tu ten hrad vzal, kdo ho postavil a hlavně proč vůbec stojí uprostřed tehdejších středověkých pralesů, kde nebyl život, nevedla tudy hranice, neprocházela obchodní cesta. Z nejstarších kronik zaznívá, že hrad je tu kvůli tomu, aby se odsud cosi, nikdy blíže konkrétněji se nepojmenovává, co to má přesně být, nemohlo dostat ven do okolního světa,“ doplňuje Konopásek.

Prohlídka hradu Houska Video: Novinky

Hrad v první polovině 13. století pravděpodobně založil Přemysl Otakar II., téměř souběžně s blízko položeným hradem Bezděz. V 16. století se hrad dočkal renesanční přestavby. V roce 1924 ho koupil prezident Škodových závodů a tehdejší senátor Josef Šimonek, a až do roku 1939 ho rodina po opravě využívala jako letní a reprezentační sídlo.

Později hrad díky své poloze v Sudetech využívala do roku 1945 německá armáda. Po převratu byl opět navrácen rodině Šimonků. Ti ho v roce 1999 vůbec poprvé za existenci hradu zpřístupnili veřejnosti.

K hradu se váže mnoho pověstí. Povídá se, že pod hradní kaplí je brána do pekla a některým návštěvníkům se zde dělá špatně.

Foto: Novinky

Zde pod hradní kaplí je podle pověsti brána do pekla.

Fotky z Housky prý nikdy dobře nevyjdou a 99 procent z nich se vůbec nezdaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám