Hlavní obsah

ÚS: Soudy se mají k nejasným podáním chovat vstřícně

Právo, pko
Brno

Větší pochopení pro lidi domáhající se soudní ochrany by měly podle verdiktu Ústavního soudu (ÚS) mít do budoucna české soudy. Plyne to z rozhodnutí senátu v čele s Kateřinou Šimáčkovou, který se postavil na stranu ženy, která chybovala při podání dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), přičemž prvoinstanční soud ji nijak na chybu neupozornil a nechal NS, aby dovolání jako opožděné smetl ze stolu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková

Článek

„ÚS obecně zdůraznil, že při posuzování neurčitého nebo jinak nejasného podání, které může být podáním zahajujícím řízení před soudem, jsou obecné soudy povinny volit postup vstřícnější k právu jednotlivce na soudní ochranu,“ konstatovala soudkyně Šimáčková s tím, že se může jednat o případ podání žaloby, odvolání nebo kasační stížnosti.

„Pokud soudy nepřistoupí k odstranění nejasností takového podání zákonem předvídajícím způsobem, pak je třeba, aby se při jeho posuzování přiklonily k takové interpretaci jeho obsahu, která vyznívá ve prospěch práva dotčeného jednotlivce na přístup k soudu,“ dodala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

ÚS upozornil, že v případě, že by soudy k nejasným podáním zaujímaly přehnaně odmítavý přístup, dopustily by se porušení práva dotčených osob na spravedlivý proces.

Reklama

Výběr článků

Načítám