Hlavní obsah

Rakouští myslivci si stěžují na rysy z Česka, plení jim prý honitby

Právo, Vladimír Vácha

Český rys údajně plení rakouské honitby v okolí Ulrichsbergu v Horních Rakousích. Zdejší myslivci jsou přesvědčeni, že šelma má už na svědomí minimálně pět kusů srnčí zvěře a do Rakouska přišla z Národního parku Šumava.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Rys na Šumavě

Článek

„Podařilo se mi zachytit rysa pomocí fotopasti nedaleko garáže, kde mám umístěnou kameru. Nejdříve jsem nedaleko našel roztrhanou srnu. Rozhodl jsem se nechat zdechlinu na místě a následující noc u ní zachytila bezpečnostní kamera rysa,“ pochlubil se hornorakouskému rozhlasu majitel objektu Reinold Mathä a dodal, že o svém fotoúlovku okamžitě informoval myslivce.

Ti se domnívají, že rys má už na svědomí mnohem více srnčí zvěře. Na internetu se okamžitě na toto téma otevřela široká debata.

Někteří diskutující jsou přesvědčeni, že jde o zbytečné strašení a nafukování škod s cílem umožnit odstřel šelmy, která je ale stejně jako v Čechách i v Rakousku chráněná.

Zdravotní policie

„Rys je v podstatě zdravotní policií, myslivcům se prostě nelíbí, když si někdo kromě nich troufne v jejich revíru lovit. Před nedávnem lkali nad škodami, které jim zase prý způsobují losi,“ napsal jeden z diskutujících a další dodal, že myslivci lamentují hlavně proto, že rys je připravuje o srnčí, které mohli sami ulovit.

Přitom právě rysové, jak Právu potvrdil zoolog Správy Národního paku Šumava Luděk Bufka, vytvářejí dynamickou rovnováhu mezi srnčí zvěří a přispívají k její lepší zdravotní kondici.

„Pokud se rys dostane do oblasti, kde se dříve neobjevoval, může se však opticky zdát, že zde způsobuje větší škody, ale srnčí si na jeho přítomnost brzy zvykne a její chování se tomu přizpůsobí. Zda se jedná u Ulrichsbergu o rysa z našeho národního parku, bych nechtěl spekulovat. Obecně lze říci, že na Šumavě nyní žije česko-bavorsko-rakouská populace rysa a jen těžko lze tvrdit, že jde o rysa z Národního parku Šumava,“ zdůraznil Bufka.

Podle něj se v posledních letech počty tohoto predátora na Šumavě stabilizovaly. Připustil, že rys je stále cílem pytláků. Jen těžko však lze potvrdit či vyvrátit údaje hnutí Duha, které tvrdí, že za posledních 20 let bylo ilegálně uloveno více než pět stovek rysů. Rysí populace se na Šumavě v posledních letech stabilizovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám