Hlavní obsah

Propouštění v ÚSTR je podle odborů nezákonné, obrátily se kvůli tomu na Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se kvůli chystanému propuštění asi pětiny pracovníků dopisem obrátili na ministra financí Andreje Babiše (ANO). V listu žádají, aby Babiš zastavil údajně nehospodárné kroky vedení ústavu. Dopis podepsaly tři z pěti odborových organizací ÚSTR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Odboráři v dopise reorganizaci stejně jako v předchozích veřejných prohlášeních označili za nezákonnou a nekoncepční. "Žádáme vás osobně, abyste zastavil nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky ve státní instituci," píšou Babišovi.

"Současné vedení ústavu a archivu (Archivu bezpečnostních složek) není schopno efektivně, hospodárně a v souladu se zákonem využívat finančních prostředků. Abychom předešli další kumulaci finančních ztrát, žádáme vás o osobní jednání," uvádějí. Odbory už podobný dopis zaslaly také senátorům.

Propouštění v oddělení digitalizace

V rámci reorganizace má odejít zhruba dvacítka zaměstnanců ÚSTR, a to k 1. dubnu příštího roku. Poté by již archiválie neměl primárně digitalizovat sám ústav, ale Archiv bezpečnostních složek, který je součástí ústavu.

Podle vedení ÚSTR se ale oddělení digitalizace v ústavu pouze zmenší a v digitalizaci dokumentů, jak ukládá zákon, bude pokračovat. Odpadnou komplikované a mnohdy absurdní dohady mezi ústavem a archivem o tom, kdo o čem rozhoduje, kontroluje a za co zodpovídá, uvedl ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. Vedení reorganizaci zdůvodňuje i výsledky kontroly, která našla v digitalizovaných materiálech řadu chyb.

Reklama

Výběr článků

Načítám