Hlavní obsah

Ostravu povede ANO s ČSSD a lidovci

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Koaliční dohoda je v Ostravě konečně podepsána. Po chaotickém veletoči snad už definitivně. Stvrdit ji však musí ještě ustavující zastupitelstvo, které se uskuteční 6. listopadu. Podle dohody podepsané ve středu v noci moravskoslezskou metropoli v následujících čtyřech letech povede vítězné hnutí ANO s ČSSD a lidovci. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice sílu 31 hlasů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Budoucí první dva muži Ostravy: nastávající primátor Tomáš Macura (vlevo) a jeho 1. náměstek Lumír Palyza.

Článek

Primátorem Ostravy se tak stane lídr ANO, padesátiletý bývalý generální ředitel farmaceutické společnosti Walmark Tomáš Macura.

Jeho 1. náměstkem bude o rok mladší lídr ostravské sociální demokracie, porubský starosta Lumír Palyza. Ostrava tak kopíruje vládní koalici. Do opozice míří hnutí Ostravak, se kterým se ani ANO, ani ČSSD nebyly na koalici schopny dohodnout, ale také ODS.

„Hnutí ANO bude mít kromě postu primátora, který obsadí má osoba, jež bude mít na starosti kromě primariátu také finance a ekonomický rozvoj, další čtyři radní, z toho dva náměstky. Jeden bude mít na starosti životní prostředí a informační technologie, ten druhý pak bude zodpovědný za evropské projekty a dotace, veřejné zakázky i majetkovou účast města ve společnostech,“ sdělil ve čtvrtek odpoledne novinářům na tiskové konferenci budoucí ostravský primátor z hnutí ANO Tomáš Macura.

ANO do rady nominovalo kromě Macury Davida Pflegera, Kateřinu Šebestovou, Libora Folwarczného a Radima Babince. Zatím se nedohodlo, kdo z nich se ujme funkcí náměstků.

Sociální demokracie bude mít v jedenáctičlenné radě čtyři zástupce a lidovci dva. ČSSD bude mít tři náměstky. „Já jako 1. náměstek primátora budu mít na starosti kulturu, sport a majetek. Dopravu a dopravně správní činnosti povede Ivo Hařovský, Kamil Bednář bude mít na starosti oblast investic a útvar hlavního architekta,“ informoval budoucí 1. náměstek primátora Palyza. Po čtyřech letech se do městského zastupitelstva vracejí lidovci. Budou mít náměstka pro zdravotnictví, školství a sociální věci, kterým bude jejich lídr Zbyněk Pražák, a také místo neuvolněného radního pro Ilju Racka.

Vyjednávání plné zvratů

Zástupci tří koaličních subjektů se včera shodli na tom, že v programu mají až 90procentní průnik. „Jde o boj proti korupci, podporu zaměstnanosti, zlepšení životního prostředí, snížení kriminality a zvýšení bezpečnosti ve městě či provedení hloubkových auditů v městských firmách,“ vyjmenoval shody Macura s tím, že součástí koaliční dohody je 26 programových tezí.

Vyjednávání o ostravské koalici bylo plné emocí a nečekaných zvratů. Původně se totiž domlouvali ANO s Ostravakem, lidovci a ODS. Zadrhlo se to však v centrálním ostravském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Ostravak následně obešel ANO a dohodl se s ČSSD a KSČM, dokonce minulý týden podepsaly tyto strany i memorandum o spolupráci.

Zadrhlo se však vyjednávání o koalici v Porubě, kde Ostravak zase obešel ČSSD a dohodl se s ANO. Sociální demokraté tak ve středu oznámili, že z memoranda odstupují, a začala nová vyjednávání. Jejich výsledkem je koaliční dohoda ANO, ČSSD a lidovců. Lídr Ostravaka Lukáš Semerák v tom spojení vidí tlak centrálních stranických špiček. To však včera před novináři lídři ANO, ČSSD i KDU-ČSL odmítli.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Levicová bašta padla, Ostrava patří ANO

Hnutí ANO zvítězilo v komunálních volbách v moravskoslezské metropoli, když o víc než pět procent předstihlo ČSSD. Sociální demokracie tak přišla o jednu ze...

Výběr článků

Načítám