Hlavní obsah

Dlouhý: Sankce proti Rusku jsou nesmyslné

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protiruské sankce zavedené Západem v reakci na ukrajinskou krizi nemají smysl a jediným řešením současné svízelné situace je politický kompromis. Na konferenci Dny USA a Evropské unie na pražském Žofíně to v úterý řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

„Protiruské sankce nejsou smysluplným efektivním nástrojem k dosažení evropských a amerických cílů,“ podotkl Dlouhý. „Nefungují, protože ruské vedení a společnost je připravena utáhnout si daleko více opasky, protože stojí za svým prezidentem a bude jej podporovat, i když ekonomické dopady budou ještě tvrdší,“ doplnil.

Dlouhý zdůraznil, že ruská ekonomika by letos zpomalila i bez sankcí a současné ukončení bojů na Ukrajině je čistě odrazem ruské politiky.

„Rusko nikdy nebude jako my, vždycky bude mít jiný pohled na demokratické uspořádání a lidská práva,“ prohlásil.

Zásadní chybou bylo také podle Dlouhého nabídnout Ukrajině členství v NATO, protože to Rusko zahnalo do kouta. „Jediným řešením je nyní politický kompromis, který dá částečně za pravdu (prezidentu Vladimiru) Putinovi,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám