Hlavní obsah

Češi v Nepálu jsou v pořádku, ministerstvo se již se všemi spojilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvu zahraničí se podle šéfa resortu Lubomíra Zaorálka (ČSSD) již podařilo spojit se všemi 346 Čechy, kteří momentálně pobývají v Nepálu. Zemi před pár dny zasáhly silné bouře a sněhové laviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"V této chvíli mohu říci, že jsme měli kontakt, spojili jsme se s každým z nich," prohlásil ministr zahraničí, který se v pondělí v Lucembursku účastní schůzky šéfů diplomacií evropských zemí. Spolehlivé zprávy o českých občanech podle něj přinesly úlevu.

"Naplnilo se, v co jsme doufali. Podařilo se eliminovat hrozbu, že by některý z nich patřil mezi ty, kdo zahynuli," dodal Zaorálek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Silná sněhová bouře začátkem minulého týdne zastihla na vysokohorské trase kolem Annapurny stovky lidí a vyžádala si přes 40 lidských životů. Do bezpečí se podařilo dostat podle Reuters přibližně 500 osob. Byli mezi nimi turisté, průvodci i místní vesničané, mnozí s omrzlinami.

Zjišťování situace českých občanů v Nepálu podle Zaorálka skončilo dříve, než ministerstvo původně předpokládalo. "Já bych chtěl ocenit, že se jak zaměstnanci na ministerstvu zahraničí v ČR, tak na zastupitelském úřadu v Dillí této práce ujali a že jsme ji dotáhli takto do konce," dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám