Hlavní obsah

Levnější jízdné v MHD i nové metro, koalice ladí priority pro Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rodící se pražská koalice hnutí ANO, Trojkoalice a ČSSD se na pondělním jednání shodla na prioritách svého programu. Je mezi nimi výstavba trasy D metra a zlevnění jízdného v MHD. Jednání budou v dalších dnech pokračovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidátka na primátorku hlavního města Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Shoda mezi vyjednávacími týmy panuje například i v oblasti dopravy. Strany se domluvily na zklidnění severojižní magistrály i na zachování jízdného zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že se shodují i a na snížení ročního jízdného na deset korun denně. Roční kupon by tak stál 3650 Kč, nyní lidé platí 4750 korun. Jízdné by bylo sníženo dva roky, poté jej koalice vyhodnotí.

"Dále jsme se dohodli, že zpřísníme ochranu území, jako je Vidoule v Praze 5 či Trojmezí. Prosadili jsme i investice do mateřských a základních škol, aby se rodiče nemuseli bát, zda to vyjde, když hlásí dítě do školky," řekl Štěpánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Třecí plochy existují

"Domluvili jsme se na podstatných bodech programu a máme dokument, který nyní projednají naše zastupitelské kluby. Na čem jsme se neshodli, nechci říkat," uvedla jednička ANO v Praze a členka vyjednávacího týmu Adriana Krnáčová. Podle zastupitele Karla Březiny (ČSSD) si strany "vyjasnily mnoho třecích ploch". Specifikovat je ani on nechtěl.

V pondělí dohodnutý dokument musí ještě projednat a schválit zastupitelské kluby všech tří stran. Ve středu se nad nimi opět sejdou vyjednávací týmy. "Je to program, který může projít všemi kluby a na středečním jednání bychom se mohli posunout hodně dopředu," řekl Březina.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalicí na magistrátu je právě varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Výběr článků

Načítám