Hlavní obsah

Volby by měly být povinné, řekl Zeman u urny

Novinky, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na tristně nízkou volební účast doprovázející druhé kolo senátních voleb existuje podle prezidenta Miloše Zemana jednoduchý recept: volební povinnost. Hlava státu to řekla poté, co v pátek v podvečer odevzdala svůj hlas ve volební místnosti na pražských Lužinách. Podle svých slov Zeman volil bojovníka proti korupci.

Volby by měly být povinné, řekl Zeman u urnyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Já už mnoho let opakuji: volební povinnost. Téměř nikdo neví, že volební povinnost byla za Masarykovy první republiky,“ prohlásil Zeman v rozhovoru pro Českou televizi a připomněl, že volby jsou povinné například v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii.

„Stejně tak jako volič má právo si svobodně vybrat, koho chce, tak má i povinnost účastnit se veřejného života. A práva a povinnosti mají být v rovnováze,“ dodal prezident.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman ve volební místnosti v Praze-Lužinách

Na otázku, koho volil, prezident odpověděl: „Já jsem pro bojovníky proti současným zlům a nikoli pro bojovníky proti minulým zlům. Takže se přiznávám, že jsem volil bojovníka proti korupci, protože korupce je současné zlo.“

V obvodu, kde Zeman volí, proti sobě stojí kandidát KDU-ČSL a SZ, advokát Václav Láska a za ODS Pavel Žáček, bývalý šéf ÚSTR.

Povinné volby jsou obvyklé například v zemích Latinské Ameriky. Mezi země, kde se účast nevymáhá, patří Bolívie, Dominikánská republika, Honduras nebo Kostarika. Na území Evropy se jedná o Belgii, Francii, Kypr nebo Řecko. Vymáhaná povinná účast je typická pro Argentinu, Brazílii, Ekvádor, Uruguay, Peru, ale i Austrálii nebo Singapur. V Evropě se účast vymáhá v Lucembursku. V minulosti byly povinné volby v Nizozemsku, Rakousku nebo Španělsku, kde však už byla tato praxe zrušena.

 Sobotka apeloval na voliče

Volební hlas do urny ve Slavkově u Brna vhodil v pátek v podvečer také premiér Bohuslav Sobotka. Frontu do hlasovací místnosti stát nemusel, protože byl  jedním z mála lidí, kteří si cestu k volbám našli.

Premiér vyzýval občany, aby šli k volbámVideo: Právo

Premiér proto vyzval voliče, kteří zatím svůj hlas neodevzdali, aby svou účast u voleb přeci jen zvážili.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka odvolil v pátek v podvečer ve Slavkově.

„Tyto senátní volby jsou velmi důležité pro podporu politiky vlády, je potřeba, abychom měli vládní většinu v senátu a abychom měli i dost hlasů pro ústavní změny. Proto je důležité, aby v senátu bylo co nejvíc sociálních demokratů, protože u nich je jistota, že budou hlasovat například pro ústavní zákon o referendu nebo o prokazování majetku,“ prohlásil.

Anketa

Souhlasíte s názorem prezidenta Miloše Zemana, že volby by měly být povinné?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8333 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám