Hlavní obsah

Schwarzenberg: Hudeček kolem sebe kope, ale jsem rád, že odešel sám

Právo, dan

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro deník Právo vyjádřil spokojenost s tím, že pražský primátor Tomáš Hudeček sám opustil stranu, protože se tak vyhnul vyloučení, pro které podle něj byla většina straníků. Hudečkovou politickou sebevraždou byly podle něj spory s jeho náměstkem Jiřím Vávrou, jako primátor prý ale pracoval dobře.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Tomáše Hudečka jste vždy podporoval, jak se vám teď líbí, že v rozhovoru pro Lidové noviny poznamenal, že vedení TOP 09 se chová autokraticky?

Já s ním nebudu polemizovat. On má velké zásluhy jako primátor, tam dělal velmi slušnou práci a na to, že je teď roztrpčen a kope vedle sebe, nebudu teď reagovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Hudečka jste byl dotlačen Miroslavem Kalouskem k tomu, abyste ho donutil odejít, jinak odejde on. Jak to bylo podle vás?

To je blbost. Já jsem mu pouze doporučil, aby sám rezignoval, protože boj s panem Vávrou (Hudečkův náměstek a šéf pražské TOP 09) přestal být k vydržení. Když se začali navzájem vylučovat ze strany, tak mě hned napadlo, že Hudeček spáchal politickou sebevraždu. Protože velmi silná většina ve straně ho chtěla vyloučit. To jsem nepovažoval za správný krok, nýbrž jsem si říkal, že by měl odejít se ctí.

Nepovažujete teď za svou chybu, že jste ho dlouho podporoval?

Ne, on byl dobrý primátor a odvedl dobrou práci. Lidi jsou lidi, a že se cítí uražení a ponížení, s tím se nedá nic dělat, to je lidská vlastnost. Zažil jsem to i v jiných stranách.

Neukázalo se ale, že byl na tak vysokou funkci nezralý, a když se mu přestalo dařit, tak to neustál?

Zažil jsem i starší, kteří se chovali hůř.

Čekáte, že se pražská organizace vaší strany bude dál drobit?

Možná že odejdou i další, alespoň ten spor přestane a vše se zotaví. Aby ten spor ustal, tak museli oba, bohužel, odejít, protože na sebe navzájem furt štěkali.

Reklama

Související témata:

Související články

Hudeček a Vávra v TOP 09 skončili

Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji...

Výběr článků

Načítám