Hlavní obsah

Rostliny absorbují víc CO2, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rostliny v letech 1901 až 2010 pohltily o 16 procent více oxidu uhličitého (CO2), než se dosud předpokládalo, zjistili američtí vědci. Na jejich studii v žurnálu akademie věd Proceedings of the National Academy of Sciences upozornil server BBC.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zpráva poskytuje nový vhled do toho, jaký dopad mohou mít složitosti struktury listu a jeho funkcí na celou planetu,“ komentoval studii australský expert Pep Canadell.

Výzkumníci zjistili, že díky hnojení a vyšším výnosům půdy, absorbovaly rostliny prostřednictvím procesu fotosyntézy 1,57 biliónu tun oxidu uhličitého namísto dosud uváděných 915 miliard tun. Původní mylný údaj je podle nich důvodem, proč veškeré klimatické modely uváděly do budoucna vyšší koncentrace CO2 v atmosféře.

Odborníci přesto upozorňují, že nový výpočet výrazněji neovlivní předpovědi o oteplování klimatu. „Tento nový výzkum naznačuje, že bude o trochu jednodušší splnit cíl o globálním oteplení pod dva stupně,“ řekl Chris Huntingford z britského Střediska pro ekologii a hydrologii, a dodal, že velký důraz klade na slovo „trochu“.

Množství skleníkových plynů v atmosféře začalo prudce stoupat od 50. let minulého století. Loni se dostalo na rekordní úroveň, přičemž koncentrace CO2 vzrostla v meziročním srovnání vůbec nejrychleji od roku 1984, kdy se začalo s podrobným měřením.

Má se za to, že oxid uhličitý přispívá nejvíce k oteplování klimatu. Světový oceán a rostliny přitom asimilují zhruba polovinu produkovaného CO2.

Reklama

Výběr článků

Načítám